gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania


Gołąbki bez zawijania – to jeden z ulubionych obiadów mojego Męża, tuż po gołąbkach tradycyjnych, których jest wielkim miłośnikiem i mógłby je jeść na okrągło. Jeśli macie ochotę na szybszą i mniej pracochłonną wersję gołąbków, to gorąco zapraszam po mój przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki tradycyjne są dość pracochłonne i czasochłonne. Najpierw trzeba obgotować kapustę, delikatnie ją obrać z liści i uważać, by ich za bardzo nie uszkodzić, by potem farsz ze środka gołąbków nie wypadał. Tak wiec takie oszukane gołąbki, czyli gołąbki bez zawijania są o wiele prostsze w wykonaniu, mniej problematyczne, a zarazem ich wykonanie zajmuje mniej czasu. Stanowią zatem świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków.

Gołąbki bez zawijania przepis

W przypadku oszukanych gołąbków, czyli takich bez zawijania w kapustę można zaoszczędzić sporo czasu. Pomijamy całkowicie etap obgotowywania kapusty. Jedynie bardzo drobno ją siekamy lub trzemy na tarce o dużych oczkach – to ważny element, dzięki czemu kapusta da radę zmięknąć podczas duszenia w sosie. W innym przypadku, gdy kawałki kapusty będą za duże, może pozostać ona lekko twardawa. Do zrobienia gołąbków bez zawijania najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, którą mielę w domu przez maszynkę do mielenia mięsa. Niekiedy wybieram również dobry kawałek karkówki, koniecznie młodej, a nie od starej świnki. Czasami, w drodze wyjątku mielę kawałek wołowiny i wieprzowiny. Jeśli chodzi zaś o ryż, to nie lubię, gdy jest go zbyt dużo, więc do moich gołąbków dodaję tylko 100 gramów tego produktu.

gołąbki bez zawijania przepis

Gołąbki bez zawijania – Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego) mielonego (najlepiej z łopatki; u mnie czasami mięso mieszane z łopatki wieprzowej i wołowiny)
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g ryżu (1 standardowy woreczek)
  • 500 g białej kapusty
  • mąka pszenna do obtoczenia gołąbków
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta – opcjonalnie (ja nie dodaję, ale jeśli komuś masa mięsna wyszłaby zbyt mało zwarta, to może dodać odrobinę bułki tartej)

Składniki na sos pomidorowy:

  • 700 ml bulionu (u mnie odcedzony rosół z tego przepisu: domowy rosół)
  • 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej + 90 ml zimnej wody (do zagęszczenia sosu)
  • natka pietruszki lub koperek do oprószenia dania
  • śmietanka 30% do zabielenia sosu (opcjonalnie)

golabki bez zawijania w sosie
mieso mielone z kapusta
mieso mielone smazone
oszukane golabki przepis sos pomidorowy mielone

Przepis na gołąbki bez zawijania:

  1. Białą kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ważne, by kapusta była w dość drobnych kawałkach, dzięki czemu łatwiej zmięknie podczas duszenia. Przełożyć posiekaną kapustę do miski, wsypać płaską łyżeczkę soli i wymieszać. Przez chwilę (około minutę) pognieść kapustę w rękach, by dokładnie otoczyła się w soli. Odstawić na bok na około 15-20 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie zlać nadmiar wody puszczonej przez kapustę.
  2. Biały ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  3. Cebulę obrać z łupinek, drobno posiekać.
  4. Czosnek również obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Do dużej miski wrzucić mięso, dodać cebulę, czosnek, jajko oraz sól i pieprz. Wyrabiać masę mięsną przez około 5 minut (nie krócej), by ją napowietrzyć i sprawić, by mięso mielone stało się gładkie i plastyczne. Dzięki tej czynności, nie trzeba do mielonych dosypywać bułki tartej. Mięso będzie zwarte i nie będzie się rozpadać podczas smażenia.
  6. Do wyrobionego mięsa mielonego dodać kolejno ryż, wyrabiać przez kolejną minutę. Na koniec dodać poszatkowaną drobno i odsączoną białą kapustę. Dokładnie wymieszać.
  7. Z powstałej masy uformować 14 średnich owalnych kotletów. Wszystkie oszukane gołąbki obtoczyć w mące pszennej. Podzielić na 2 partie do smażenia (po 7 gołąbków na 1 raz).
  8. Na dużej patelni rozgrzać olej. Ustawić moc palnika na średnią i podsmażyć gołąbki z obu stron na rumiano. Tak samo postąpić z drugą partią.
  9. Podsmażone gołąbki przełożyć do szerokiego garnka lub woka. Zaś patelnię, na której wcześniej smażyły się gołąbki zalać bulionem, dodać majeranek, cukier oraz przecier pomidorowy z kartonika (lub passatę z butelki), wymieszać i następnie przelać całość do garnka/woka z gołąbkami.
  10. Garnek/wok ustawić na palniku, włączyć mały płomień i dusić gołąbki pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 40-50 minut. Po tym czasie wyciągnąć mięso z sosu na talerz. W 90 mililitrach zimnej wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki pszennej, dodać ją do sosu, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje. Dodatkowo można zabielić sos śmietanką – ja najczęściej dodaję słodką śmietankę kremówkę. Na koniec doprawić sos do smaku za pomocą soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Można dać również odrobinę więcej cukru do smaku.
  11. Gołąbki bez zawijania ułożyć na talerzu, polać sosem i oprószyć posiekaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Smacznego!

Gołąbki bez zawijania w piekarniku

Taka mała uwaga, że te oszukane gołąbki niekoniecznie muszą być duszone w garnku lub we woku. Równie dobrze mogą to być gołąbki bez zawijania w piekarniku pieczone. Wtedy zamiast dusić je w garnku, to należy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40-45 minut. W tym przypadku zagęszczanie sosu z reguły nie jest konieczne, bo nadmiar płynów odparowuje podczas pieczenia. Gdyby gołąbki za mocno się przypiekały, a sos za bardzo parował, to pod koniec pieczenia można przykryć naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiowa. Po upieczeniu gołąbki bez zawijania z piekarnika można oczywiście podlać śmietanką i wymieszać lub dodać śmietankę od razu do sosu (jeszcze przed wstawieniem do piekarnika) – słodka śmietanka się nie zwarzy.

    A Wy? Wolicie oszukane gołąbki z piekarnika, czy duszone w garnku?

    przepis na gołąbki bez zawijania

    Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.