gołąbki z młodej kapusty
Obiad

Gołąbki z młodej kapusty

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 50 minut | Porcje : 12 sztuk

Sezon w pełni, młoda kapusta w promocji, więc żal nie skorzystać! Na ten czas polecam dość szybkie w wykonaniu: gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym. Mniam!

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Robi się je zdecydowanie szybciej niż zwykłe gołąbki, gdyż młoda kapusta znacznie szybciej mięknie. Jeśli zależy Wam, by był to obiad na kilka dni, to śmiało możecie zwiększyć ilość składników 2-3-krotnie. Z poniższych proporcji uzyskacie około 12 średniej wielkości gołąbków. Pamiętajcie, by nie dusić ich zbyt długo, by kapusta totalnie się nie rozgotowała.

Gołąbki z młodej kapusty – Składniki:

Składniki na gołąbki:

  • 1 średnia młoda kapusta – ok. 600 g
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka, ale może być też karkówka)
  • 100 g surowego ryżu (1 woreczek)
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos do gołąbków:

  • 1,2 litra bulionu (u mnie przecedzony rosół)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ok. 300 ml (ok. 260 g) przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • 4 średnio czubate łyżki mąki pszennej + 100 ml zimnej wody
  • koperek do oprószenia dania
gołąbki z młodej kapusty przepis

Przepis na gołąbki z młodej kapusty:

  1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, jeśli są brzydkie – odłożyć je na bok do wykorzystania na potem, by wyłożyć nimi dno garnka. Umyć kapustę, osuszyć. Wyciąć z niej delikatnie głąb (ten twardy środek od spodu). Włożyć kapustę (wyciętą stroną do dołu) do garnka, takiego, by można było swobodnie zakryć garnek pokrywką. Zalać kapustę wrzątkiem i gotować przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie przewrócić i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wylać wrzątek z garnka, wyjąć kapustę na talerz i delikatnie porozdzielać liście.
  2. Ryż ugotować na półtwardo, skracając czas gotowania podany na opakowaniu o 2minuty (u mnie czas gotowania ryżu wynosił 13 minut). Odstawić do ostudzenia.
  3. Cebulę obrać z łupinek, a następnie bardzo drobno posiekać.
  4. Mięso włożyć do większej miski, dodać do niego ryż, cebulę, majeranek, surowe jajko oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę.
  5. Następnie na każdy liść, na jego brzegu, gdzie zaczynał się głąb, nałożyć porcję mięsa (ok. 1-2 łyżki w zależności od wielkości liścia). Zawijać jak krokiety, czyli najpierw założyć liść na mięso z dołu, później złożyć boki do środka, a następnie dość ciasno zwinąć gołąbka w roladkę do końca liścia.
  6. Dno dość dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na nich ułożyć dość ciasno gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Dodać 2 liście laurowe oraz 4 ziarna ziela angielskiego. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 25 – 30 minut aż kapusta będzie miękka.
  7. Wywar z gołąbków delikatnie przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, oregano, paprykę słodką i ostrą oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
  8. W kubku rozrobić mąkę ze 100 ml zimnej wody. Wlać do sosu. Gotować przez 5 minut. Na koniec dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki, wymieszać. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość jeszcze przez około 2-3 minuty bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził. Przełożyć gołąbki na talerze, polać sosem i na koniec oprószyć posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!
przepis na gołąbki z młodej kapusty
4.8 / 5 ( 25 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.