Jeśli uwielbiacie zapiekanki, to takie kanapki z piekarnika na gorąco również powinny przypaść Wam do gustu. Gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Przekąski z piekarnika na gorąco
Takie kanapki z piekarnika to super pomysł nie tylko na kolację, ale także na imprezową przekąskę. Polecam także ślimaczki z ciasta francuskiego. To szybkie i tanie dania, które zasmakują każdemu! :)
Gorące kanapki z piekarnika – Składniki:
- 6 kromek chleba
- 85 g sera żółtego
- 65 g ulubionej szynki (u mnie w plasterkach)
- 2 średnie ogórki konserwowe – ok. 130 g
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku (1 łyżka do farszu + 2 łyżki do oprószenia kanapek po upieczeniu)
- 2 jajka rozmiar M
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku

Przepis na gorące kanapki z piekarnika:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
- Jajka ugotować na twardo. Zobacz wpis: jak ugotować idealne jajka na twardo?
- W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Ugotowane jajka obrać ze skorupek, a następnie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie powyższe składniki (ale szczypiorku tylko 1 łyżkę, 2 pozostałe łyżki posiekanego szczypiorku odstawić na później) wrzucić do jednej miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, na nim poukładać kromki chleba. Na każdą kromkę chleba nałożyć porcję powyższego farszu. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 10-12 minut.
- Upieczone kanapki przełożyć na talerze i oprószyć pozostałym szczypiorkiem. Smacznego!

