Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Czy jest ktoś kto nie lubi marchewki na ciepło? U nas w rodzinie wręcz ją uwielbiamy :) Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).
Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Składniki:
- ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok. 900g)
- 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g)
- 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- 1/4 szklanki zimnej wody
Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Wykonanie:
- Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki. Pokroić w niewielką kostkę.
- Wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, by całościowo marchewka była przykryta. Nałożyć pokrywkę garnka. Zagotować. Zdjąć pokrywkę, dodać do marchewki 1-2 łyżki masła oraz cukier i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka – czasami zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). Co jakiś czas przemieszać marchewkę (większość wody powinna odparować).
- Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki mi odpowiada. Jeśli nie, to dodaję drugą łyżeczkę mąki, by bardziej ją zagęścić). Całość wymieszać i podgrzać jeszcze chwilę aż odpowiednio zgęstnieje.
- Na koniec doprawić duszoną marchewkę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze cukrem (jeśli marchewka sama w sobie jest mało słodka).
- Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu. Mam nadzieje, że będzie Ci smakować moja marchewka duszona. Smacznego! :)
Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).


Kto lubi marchewkę, to każdy przepis będzie smaczny.
moja pierwsza marchewka w zyciu, dziekuje, wyszło super ;)
Wczoraj przepis wypróbowany !!! PYCHOTA !!!
Bardzo fajny przepis, polecam wszystkim :)
Gdy zaprawiam maka to potem takie glutki sie robią? Czemu? Przeprszam ze sformułowanie
Może źle wymieszana mąką w zimnej wodzie? a potem po dodaniu do marchewki zbyt wolne mieszanie?
wlej do sloiczka trszke zimnej wody wsyp make zakrec sloik i mocno potrzsaj sloikiem wlewajac make do garnka nalezy mieszc i zagotowac aby sos zgestnial
tak robie i 100 0/0 powodzenia pozdrawiam
Witam. Nie wlewaj wszystkiego , musisz wyczuć ile potrzebujesz ponieważ za duża ilość wywołuje taką właśnie konsystencję (kluskuje sos). Jesli gotowałaś tę marchewką na zbyt dużym ogniu lub zbyt długo to i woda wyparowała……
Mąke należy rozrobic w zimnej wodzie, aby nie powstały grudki :)
A ja wrzucam na roztopione masło. Podduszam chwilkę pod przykrywką, podlewam wodą. Dodaję cukier sól troszkę pieprzu i gałki muszkatałowej. Wszystko do smaku. Posypuję mąką żeby zagęścić.
Świetny przepis wychodzi bardzo dobra marchewka duszona z Twoich proporcji :-) Cieszę się, że proporcje w przepisie są podane prawie idealnie. Nie wszędzie są gramy, ale są więc można odtworzyć marchewkę prawie jak ze zdjęcia :-) Bardzo mi smakuje taka marchew duszona :-) No, ale to kwestia smaku w sumie hehehe
Ja zamiast wody dodaje slodka smietane a ze kalorie a co tam raz sie zyje:))) pozdrawiam
Huba wazysz 100 kilo teraz
Nie ważę sto kilo tylko 123kg
A ja dorzucam ziele angielskie i liść laurowy dla aromatu.
Ja obgotowuje marchewke w calosci , tak zeby lekko zmiekla , nastepnie kroje ja w kostke bez zadnego wysilku i bardzo szybko i zalewam woda w ktorej sie gotowala. Gotuje ja jeszcze chwile lub zaprawiam maka . W zaleznosci od stopnia twardosci .