gotowanie na parze
Porady kulinarne i ciekawostki

Gotowanie na parze – jak gotować, co i czemu warto?

Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw – produkty nie tracą cennych witamin i wartości odżywczych, a także zachowują swój piękny kolor. Ponadto jest to metoda prosta, nie wymagająca szczególnego doświadczenia oraz kulinarnych umiejętności.


Gotowanie na parze – garnek, który pomoże rozpocząć naszą przygodę

Do gotowania na parze jednymi z najlepszych urządzeń są tradycyjny parowar lub model elektryczny – nie wymaga on używania kuchenki i posiada czasomierz. Jednak prawie każdy garnek może zastąpić parowar, kluczem jest dokupienie do naczynia metalowej wkładki z regulowaną średnicą (może to być również bambusowy koszyczek). Podczas gotowania na parze, sitko jest kluczowe, ponieważ nie pozwala na styczność produktów z wrzącą wodą.

Gotowanie na parze – czas potrzebny na przyrządzanie potraw

Jeśli posiadamy klasyczny parowar składający się z kilku poziomów, to mamy możliwość przyrządzenia w nim kilku produktów na raz. Wystarczy zalać go na samym dnie odpowiednią ilością wody (ok. 2-3 cm), aby nie dotykała ona dolnego sitka (nie może jej być też zbyt mało, żeby nie przypalić garnka) i ułożyć na poszczególnych piętrach składniki. Po czym należy szczelnie zakryć naczynie, aby para wodna się w nim zatrzymywała. Czas gotowania liczy się od momentu zagotowania się wody w dolnej części parowaru.

Kolejność układania ma znaczenie – na dole parowaru powinny znajdować się produkty, które potrzebują więcej czasu na ugotowanie (np. mięso), ponieważ tam ten proces przebiega najszybciej. Gotowanie warzyw na parze trwa stosunkowo krótko, więc powinny się one znajdować na najwyższych partiach garnka. Aby ich nie rozgotować należy sprawdzać ich stopień ugotowania, nakłuwając je widelcem co jakiś czas. Umiejętne rozłożenie składników sprawi, że czas przyrządzenia posiłków zostanie rozłożony i będą mogły dojść o podobnej porze.

Aby przyspieszyć cały proces gotowania na parze można pokroić mięso i warzywa, a zamiast przygotowywania ryb w całości użyć filetów. Taka metoda skróci cały proces o dobrych kilka minut.

  • Gotowanie na parze ziemniaków odbywa się podobnie jak przygotowywanie innych potraw. Obrane i umyte ziemniaki doprawiamy i wrzucamy na sitko, kiedy woda się już gotuje. Małe i młode ziemniaczki parują się ok. 25 minut, natomiast starsze i większe do pół godziny. Również w tym przypadku, jeśli pokroimy je w plastry, słupki czy kostkę, to skrócimy gotowanie o prawie połowę.
  • Gotowanie brokuła na parze trwa ok. 5 minut – twardość różyczek sprawdzamy oczywiście widelcem
  • Gotowanie kalafiora na parze – kalafior należy obrać w różyczki, aby skrócić czas parowania do ok.15/20 minut
  • Gotowanie ryżu na parze odbywa się w nieco inny sposób – parwoary posiadają specjalne przystawki, do których wsypuje się opłukany ryż i zalewa go wodą (delikatnie ponad jego poziom).Następnie parujemy go przez ok. 40 minut.

Do potraw przyrządzanych na parze należy się przyzwyczaić, ponieważ z początku mogą nie wydawać się nam tak bardzo wyraziste w smaku, jak te pochodzące prosto z patelni. Jednak po niedługim czasie z pewnością docenimy ich duży wkład w nasze zdrowie.

Rate this post

37 thoughts on “Gotowanie na parze – jak gotować, co i czemu warto?”

  1. My z mężem upiekliśmy (dosłownie!) dwie pieczenie na jednym ogniu, bo przy wymianie piekarnika kupiliśmy już taki ze steamboostem, w którym można było gotować też na parze od razu. I smacznie, bo mięsko nie wysycha, i zdrowiej, bo z warzyw witaminy nie uciekają.

  2. Ja mogę polecić wolnowar Crock-Pot. Kupiłam w promocji taniej o ponad 100zł i uważam, że jest wart swojej ceny. Jedzenie jest rewelacyjne i pyszne. Warzywa nie są suche a mięso soczyste

  3. Ja zdecydowanie wolę wolnowar. Mam z crock pot, chwałę sobie. Prosty w obsłudze i równie zdrowe jak z parowaru

  4. Ja preferuje jednak inna formę potraw, równie zdrowe jednak inaczej smakuje. Mówię o potrawach z wolnowaru. Mam crock-pot, zostaje w potrawach wszystko co dobre a smak przepychota

  5. Moja przygoda z gotowaniem na parze zaczęła się od zakupu jednego garnka do własnie takiego gotowania. Kupiłam sobie rok temu garnek Taurus od Ambition i na początku nie za bardzo przemawiało do mnie takie gotowanie ale teraz robię średnio 4 razy w tygodniu zdrowe dania. Sam garnek jest na tyle pojemny, że bez problemu nasza 3 osobowa rodzina się naje i czasem coś dla psa nawet zostanie :)

    1. @irka wydaje mi się, że cały koszt to zakup odpowiedniego garnka i tyle. Nie musisz robić remontu specjalnie pod zmianę nawyków żywieniowych :p

  6. @Monia Racja, nie ma to jak świeże warzywa, z ryneczku albo z ogródka najlepiej :D Aczkolwiek zastanawiam się czy takie gotowanie na parze nie sprawia że jedzenia jest bez wyrazu? Jałowe i bez smaku?
    @tina a nie wystarczy takie zwykłe sitko co się na garnek nakłada? U mnie w domu rodzinnym, pamiętam ,że tak się gotowało :D

  7. @Lidia Dla mnie priorytetem w garnku do gotowania na parze są przede wszystkim wkłady oraz jaką temperaturę wytrzyma garnek, ja osobiście mam mocną kuchenkę, która rozgrzewa moje garnki wręcz do czerwoności i nie jeden raz porządnie się oparzyłam. Potrzebuję sprzętu, który będzie trwały i starczy mi na wiele lat.
    @Jowisz Proponuję Ci popytać się znajomych czy nie mają garnków ze sprawdzonych firm. Nie ma co skakać na głęboka wodę i kupić byle co, i potem żałować naszego wyboru. Niestety już niejednokrotnie się natknęłam na takie firmy, które obiecały niezawodność a po kilku miesiącach sprzęt lądował w śmieciach.

  8. /Lidia a czemu zaczynasz kompletowanie urządzeń kuchennych od garnka a nie np, szybkowara?
    /Kasia jeżeli przekonasz całą rodzinę do takiego jedzenia to podziwiam. Szczególnie facetów trudno zmusić do takiej diety. A co do pojemności garnków to tez nie ma co przesadzać, bo należy pamiętać że na kuchence musi się zmieścić jeszcze coś oprócz jednego gara.

    1. @Julia niektórzy wolą zaczynać kompletowanie od podstawy, sama tak startowałam, dopiero później zaczynałam się w pewien sposób rozpieszczać i ułatwiać sobie gotowanie ;)
      @Julia no cóż niestety faceci są naprawdę wybredni, coś ja o tym wiem :p aczkolwiek wydaje mi się, że jak się dobrze przyrządzi, doprawi to chyba każdy powinien coś takiego polubić. Najważniejsze to nic na siłe

      1. To ,że sposób obróbki termicznej jest poprzez pare,nie oznacza,że potrawa ma być nie smaczna lub jałowa. Wystarczy dobrze przyprawić. Poczytaj przepisy ;]

        1. ja wręcz uważam, że takie potrawy są lepsze od normalnego gotowania. Tak przyrządzone potrawy są bardzo aromatyczne i soczyste

      2. @Julia moja mama gotowała w garnku na parze, stąd taki pomysł szczerze mówiąc :p @Sasanka zawsze możesz zrobić obiad, gdy facet nie widzi, jest szansa, że się nawet nie kapnie :p

        1. @Lidia kapnie kapnie bo od razu czuć rożnicę. Ale można stopniowo kombinować pod pretekstem :P
          @Lidia takie gotowanie jest zdecydowanie zdrowsze dla nas :) coraz więcej osób próbuje.

          1. @tina zależy już od faceta :D Ja swojemu kiedyś ”dla żartu” zrobiłam ”kotlety” wegańskie i o dziwo nic nie powiedział XD @tina jasne, że zdrowsze. Dlatego szukam odpowiedniego sprzętu.

          2. @Lidia zgadza się ale jak ty to zorbiłaś, że się nie zorientował. :P
            @Lidia co do gotowania na parze kluczową role odgrywa sprzęt, a jaki Ty masz? :)

          3. @tina kluczową rolą jest sprzęt, ale również dobre składniki, które są po prostu wartościowe :)
            @Lidia a co miał powiedzieć skoro zrobiłaś coś dobrego to nic tylko wcinać :p

          4. @Monia Racja, nie ma to jak świeże warzywa, z ryneczku albo z ogródka najlepiej :D Aczkolwiek zastanawiam się czy takie gotowanie na parze nie sprawia że jedzenia jest bez wyrazu? Jałowe i bez smaku?
            @tina a nie wystarczy takie zwykłe sitko co się na garnek nakłada? U mnie w domu rodzinnym, pamiętam ,że tak się gotowało :D

          5. @tina da się to zrobić :D Najwidoczniej przyprawy zabiły smak ”braku mięsa”, haha :p
            @tina zastanawiam się nad garnkiem do gotowania na parze od Ambition

          6. @Monia tylko tego sprzętu jest obecnie tyle na rynku, że ciężko wybrać coś dobrego. Bo skąd mamy wiedzieć co jest ok a co jest chińszczyzną…
            @tina niestety ludzie bardziej patrzą na doznania smakowe niż na zdrowie :/ dlatego też często wolą przypalone jedzenie

          7. ja mam garnek i do niego pasujące dwa piętra naczynia szklanego , w którym gotuje się na parze naczyni mogę używać też w piekarniku .
            Tina, przyprawianie to przydatna rzecz, odrobina ziół, oliwy i smakuje jak z patelni

  9. @Jowisz ja w sumie poza tym, co polecają w internecie to patrzę na to, co polecają moi znajomi, ale że oni są tak samo zieloni jak ja to wiesz ;p @Kasia ja nawet nie wiem, jaka firma jest ok, bo przecież często te najpopularniejsze są po prostu najdroższe a nie najlepsze…

    1. A to nie jest tak, że najpopularniejsze właśnie są najlepsze i dlatego wszyscy z nich korzystają? Wszędzie się czyta że kupowanie byle czego jest nieopłacalne po prostu.

      1. Masz rację, ja mój garnek kupiłam w oparciu o dużo pozytywnych opinii na jego temat oraz zapewnienia sprzedawcy że jest to jeden z lepszych modeli. A że od ambition mam już kilka innych rzeczy w kuchni to była w stanie w to uwierzyć.

        1. @Irmina i jaki masz dokładnie model ? Przymierzam się do kupna i sama juz nie wiem na co patrzeć..
          @irka w sumie coś może w tym być, że popularne to wszyscy mają, ale pod warunkiem że jakość nie jest do kitu i cena nie zabija :P

          1. @klara ja korzystam z taurus od ambition i jestem zadowolona.
            @irka ambition to dobra firma. mam sporo garnków i innych rzeczy w kuchni tego producenta :)

          2. @ona a masz jakieś naczynie żaroodporne? Szukam jakiegoś godnego polecenia i juz sama nie wiem co bym chciała xd
            @ona a wiesz czy można od ambition robić zakupy na raty?

          3. @irka najpopularniejsze wcale nie znaczy, że jest najlepsze. Na pewno najdroższe :p @joanna wiesz może w jakich sklepach dostanę produkty od ambition?

          4. Sara, od gotowania na parze przeszliśmy do przez garnki do naczyń żaroodpornych. ale powtórzę, zobacz na kolekcje taurus z wkładami żaro – i solidnym garnek, masz wszystko w jednym.
            @lidia, szczerze to ja internetowo ;]

  10. @Jowisz a ograniczasz się do jakiejś jednej firmy czy ogólnie szukasz po wszystkich dostępnych ? Masz jakieś zawężone grono poszukiwań ?
    @Lidia ja bym na pewno zwracała uwagę na pojemność :D Mam dużą rodzinę, więc nie chciałabym gotować na 3 razy.

  11. @Lidia cięzko stwierdzić zwłaszcza, że na rynku jest cała masa różnych sprzętów. Sam mam problem i jak narazie szukam.. posiłkuje się przy tym opiniami w internecie.

  12. Na co zwracałyście uwagę przy wyborze garnka do gotowania na parze? Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem i jestem totalnie zielona w temacie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.