Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą

Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą

Ten przepis okazał się świetnym sposobem na przemycenie mojemu chłopakowi kaszy jęczmiennej, za którą nie przepada :) Gołąbki zachwalał i aż się zdziwił, że w ich składzie jest coś, czego teoretycznie nie lubi :) Tak więc jest to dobry sposób na przemycenie owej kaszy dzieciom :)

Inspiracja: Proste gołąbki greckie wg Okrasy – kuchnia Lidla

Składniki

  • na ok. 10 gołąbków
  • Młoda kapusta 1 kapusta
  • Szynka wieprzowa na mięso mielone
  • Czosnek 5 ząbków
  • Cebula dymka pęczek
  • Ser feta 1 opakowanie
  • Mięta 1 pęczek
  • Puszka pomidorów 2 puszki
  • Cytryna 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
  • Zielone oliwki kilka
  • Kasza jęczmienna
  • Papryka Chilli 20g, świeżej
  • Sól do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Cukier odrobina
  • Oliwa z oliwek
  • Suszone oregano
Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą

Wykonanie:

  1. Sparzyć liście kapusty.
  2. Szynkę zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, posiekanej w drobną kostkę, większą część posiekanej ostrej papryczki oraz sporą szczyptę oregano, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, odrobinę skórki i soku z cytryny. Wymieszać wszystko w misce, doprawić solą i zmielonym białym pieprzem. Następnie dodać posiekany pęczek mięty.
  3. Kaszę jęczmienną ugotować wg zaleceń na opakowaniu, dodać do farszu, wymieszać.
  4. Następnie farsz zawijać w liście kapusty.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego polać odrobinę oliwy z oliwek. Ułożyć gołąbki, skropić je oliwą z oliwek, doprawić odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
  6. Włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190C. Po upływie tego czasu wyjąć gołąbki z piekarnika.
  7. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki, bez skórki, pokroić w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek i pozostałą cebulę dymkę zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pozostałą część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę.Wymieszać . Doprawić szczyptą oregano, wymieszać. Dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, doprawić solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru. Mieszać i gotować do momentu uzyskania dość gęstej konsystencji sosu.
  8. Na każdym gołąbku ułożyć pokrojony w cienkie plastry ser feta. Skropić ponownie oliwą z oliwek i doprawić niewielką ilością oregano. Wlać sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się gołąbki. Wstawić je ponownie do piekarnika i piec przez następne 20 minut.
  9. Wyciągnąć gołąbki z piekarnika, dorzucić na wierzch kilka zielonych oliwek. Smacznego!

Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą

  1. Gosia :

    Pysznie wyglądają, feta to ciekawy dodatek, też zaglądam do ,kuchni lidla, po inspiracje, w tym tygodniu pomysł na indyka, może się skuszę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.