Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala

Kuchnia Lidla – przepis Pascala na grillowanego łososia

Składniki

  • Filet z łososia 1 filet
  • Jabłko 4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych
  • Koper włoski
  • Szalotka 1 szalotka
  • Śmietana 30% 100ml
  • Rodzynki 1 łyżka (nie przepadam, więc nie dodawałam)
  • Nasiona kolendry pół łyżeczki
  • Kminek pół łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Ryż najlepiej basmati
  • Oliwa z oliwek
  1. Purée: Obrywamy małe listki kopru włoskiego, odkładamy je do miseczki. Warzywo kroimy na pół, odkrawamy piętkę, wyrzucamy odkrojone końcówki. Następnie ponownie kroimy na pół (oddzielamy górną część od dolnej). Każdy płat kopru włoskiego oddzielamy od pozostałych i bardzo drobno kroimy w paseczki, które następnie kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z górną częścią kopru. Całość bardzo drobno siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, rozprowadzamy oliwę po dnie garnka. Smażymy koper włoski, mieszamy go za pomocą drewnianej łyżki. Koper smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka dodajemy do garnka z koprem włoskim. Dodajemy 250 ml wody aby utworzyło się puree. Mieszamy całość i dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. 1 łyżkę rodzynek moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 10 minut.
  3. 160 g ryżu basmati gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  4. ½ łyżeczki nasion kolendry i ½ łyżeczki kminku wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Rozgniecione przyprawy przesypujemy do miseczki.
  5. Sprawdzamy zawartość garnka z koprem i jabłkami. Po 15-20 minutach powinny być gotowe. Całość miksujemy za pomocą blendera, następnie dalej gotujemy na wolnym ogniu. Po 5 minutach od ostatniego miksowania purée, czynność ponawiamy. Do purée dodajemy kminek i kolendrę wraz z nawilżonymi rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyciągamy ugotowany ryż. Odcedzamy. Purée i ryż odstawiamy.
  6. Sos: Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, gdy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, smażymy szalotkę do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej szalotki dodajemy śmietanę. Sos redukujemy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą i 1 łyżkę świeżej posiekanej kolendry. Mieszamy. Odstawiamy
  7. Łosoś: Bierzemy 3 filety z łososia, dokładnie je myjemy i osuszamy, każdy z nich kroimy na 2 części, następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Za pomocą ręcznika papierowego natłuszczamy patelnię grillową. Płaty łososia kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Przekręcamy tak, żeby wygrillowała nam się ładna kratka na łososiu (każdy płat grillujemy przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony). Musimy czuć, że ryba jest miękka w środku. Na talerz wykładamy 1 łyżkę purée z jabłek i kopru, na to nakładamy kawałek łososia. Bierzemy małą szklankę, namaczamy ją od wewnątrz. Do szklanki nakładamy ryż, dociskamy i wykładamy na talerz (formując małą babeczkę). Wykładamy łososia, polewamy go sosem z szalotki i śmietany.

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.