grochówka

Grochówka


Pyszna grochówka na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku i kiełbasy, to coś co uwielbiamy! Kiedyś nie byłam wielką fanką zupy grochowej, bo w moim rodzinnym domu z robiło się ją na grochu niełuskanym. Ja osobiście robię grochówkę na grochu łuskanym i taka wersja odpowiada mi najbardziej.

Grochówka przepis

Wiele lat musiało minąć zanim skusiłam się, by zrobić grochówkę. Tak naprawdę zupa ta była zmorą mojego dzieciństwa. Nie wiem czemu, ale moja Babcia robiła ją zawsze na grochu niełuskanym i te pływające potem łuski strasznie mi w tej zupie przeszkadzały. Jednak za namową mojego Męża, dla którego zupa grochowa nie była zmorą dzieciństwa, postanowiłam zrobić ją raz na obiad – no i z grochem łuskanym to całkiem inna bajka! Jeszcze urozmaiciłam tradycyjną grochówkę dodając do niej podsmażone ziemniaczki zamiast zwykłych i mówię Wam – wyszło przepysznie! A komu się marzy grochówka wojskowa, to ten poniższy przepis będzie jak znalazł, bo jest to zupa odpowiednio gęsta i z takimi sytymi składnikami jak żeberka, boczek i kiełbasa. Prawdziwe niebo w gębie, więc zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na grochówkę.

zupa grochowa

Grochówka – Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g grochu łuskanego “połówki”
  • 2 średnie marchewki – ok. 260 g
  • 1 mała pietruszka (korzeń) – ok. 40 g
  • kawałek selera – ok. 140 g
  • 1 mały por – ok. 80 g
  • 1 średnia cebula – ok. 140 g
  • ok. 300 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy (może być lekko podwędzana; u mnie tym razem podwawelska)
  • 4 średnie ziemniaki – ok. 560 g
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek suszony (u mnie 2 lekko czubate łyżeczki; można dać więcej do smaku)

zupa warzywa ziemniaki kiełbasa groch zupa

grochówka przepis

Przepis na grochówkę:

  1. Groch opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucić do miski i zalać wodą. Odstawić na czas gotowania się żeberek.
  2. Żeberka opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić je do większego garna, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i usunąć szumowiny z powierzchni wywaru. Dodać 2 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem ok. 60 minut, do miękkości mięsa.
  3. Zlać wodę z grochu i ponownie przepłukać go parę razy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucić do wywaru z żeberek i gotować przez kolejne 40-50 minut do miękkości grochu. Po tym czasie posolić zupę (u mnie z reguły jest to 1 płaska łyżeczka soli). Wyciągnąć żeberka i przyprawy z zupy (ziele i liście laurowe). Mięso z żeberek można obrać i potem dodać je na sam koniec do zupy.
  4. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić na ćwiartki lub na półksiężyce (w zależności od grubości marchewki). Pietruszkę oraz seler pokroić w małą kosteczkę o boku nie większym niż 0,5 cm.
  5. Por opłukać, wykorzystać białą i jasnozieloną część. Pokroić por w plasterki.
  6. W międzyczasie boczek obrać ze skóry, jeśli jest twarda. Pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  7. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę.
  8. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  9. Na dużej i suchej patelni, na małym płomieniu wytopić boczek przez kilka minut. Jeśli tłuszczu wytopiło się dość mało, to spokojnie można dodać 2-3 łyżki oleju (lub oliwy). Kolejno wrzucić cebulę, ziemniaki oraz pokrojoną kiełbasę. Smażyć przez kilka minut (około 15-20) na średnim (lub nieco większym płomieniu) aż ziemniaki i kiełbasa lekko się zarumienią. Co jakiś czas przemieszać zawartość patelni.
  10. Do wywaru z żeberek i grochu dodać wyżej przygotowane warzywa, boczek oraz kiełbasę. Dalej gotować zupę grochową na małym ogniu, przez około 30-35 minut (do miękkości warzyw).
  11. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Z podanych składników wyszło mi 2,75 litra zupy grochowej (czyli 6 porcji). Smacznego!


grochówka wojskowa

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Grochówka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.