gulasz z białej kiełbasy

Gulasz z białej kiełbasy


Gulasz z białej kiełbasy – pyszny pomysł na obiad lub danie na Wielkanoc. Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają białą kiełbasę. Kawałki mięsa w pysznym sosie pomidorowym zasmakują każdemu! Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na gulasz z białą kiełbasą.

Gulasz z białej kiełbasy przepis

Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiamy mięsa duszone. Tak więc często staram się kombinować i tworzyć w mojej kuchni co i rusz jakieś nowe pomysły na gulasze. Czasami pojawia się u nas gulasz wołowy, czyli strogonow. W naszej bazie przepisów znajdziecie też gulasz drobiowy z filetów z piersi kurczaka, a także taki z indyka. Przy okazji polecam także mój pyszny przepis na zupę gulaszową, która jest idealna na chłodne dni.
Wracając jednak do gulaszu z białej kiełbasy, to muszę przyznać, że robiłam to danie teraz po raz pierwszy, ale wyszło tak smacznie, że gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis :) Zwłaszcza na Wielkanoc.

Gulasz z białej kiełbasy – Składniki:

  • ok. 170 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • ok. 500 g surowej białej kiełbasy
  • ok. 500 g szynki wieprzowej
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 300 ml bulionu (warzywnego, drobiowego lub wołowego) – u mnie przecedzony rosół
  • 300 g passaty pomidorowej (u mnie z kartonika)
  • natka pietruszki do oprószenia dania
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona do smaku
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)

gulasz z białej kiełbasy przepis

Przepis na gulasz z białej kiełbasy:

  1. Boczek pozbawić skóry (o ile jest twarda), a następnie pokroić go w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Na dużej patelni, na średnim płomieniu rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego (lub oliwy), wrzucić boczek i smażyć do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz, a sam boczek nieco się zarumieni.
  2. W międzyczasie szynkę wieprzową pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Wrzucić na patelnię do boczku i smażyć na dość dużym płomieniu, do zarumienienia i zamknięcia się porów w mięsie.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Białą kiełbasę pozbawić osłonki (jelita), pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Z patelni ściągnąć szynkę i boczek, odłożyć na bok. Następnie na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku wrzucić pokrojoną kiełbasę wraz z cebulką i smażyć przez kilka minut, do czasu aż kiełbasa się zarumieni, a cebulka lekko zeszkli. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wrzucić na patelnię z kiełbasą i cebulę, przemieszać i smażyć całość jeszcze przez ok. 30 sekund.
  5. Do większego garnka wrzucić powyższe składniki (boczek, kiełbasę, szynkę wieprzową itd). Patelnię podlać bulionem (u mnie przecedzony, domowy rosół z tego przepisu: rosół z kurczaka) i następnie całość przelać do garnka z mięsem. Wlać passatę pomidorową. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Wszystko wymieszać. Doprowadzić całość do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień na minimalny i gotować gulasz pod przykryciem przez ok. 60 minut, pilnując, by płomień pod palnikiem był mały, a potrawa nie przywierała do dna garnka. Na koniec można jeszcze doprawić danie świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (ale boczek jest dość słony, więc ja już nie solę). W razie potrzeby można danie zagęścić mąką (na sam koniec przesiać przez sitko odrobinę mąki – z reguły wystarczy jedna czubata łyżeczka – i od razu całość dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki; zagotować, by sos zgęstniał).
  6. Na koniec oprószyć gulasz natką pietruszki. Można go podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.