Gulasz z ciecierzycą to super pomysł na bezmięsny obiad, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by z tego dania zrobić potrawę z dodatkiem mięsa. Osoby, które mięso uwielbiają, mogą spokojnie do tego dania wkroić np. 200-300 gramów kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub innej tego typu.
Gulasz z ciecierzycy przepis
Poniższy przepis na gulasz z ciecierzycą, to taka moja wersja podstawowa tego dania. Czasami, jak akurat mam pod ręką, to dodają też np. czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę lub kawałki mięsa, np. podsmażoną wraz z cebulką kiełbasę podwawelską. Mój Mąż jest mocno mięsożerny, ale o dziwo ten gulasz uwielbia – zarówno w wersji bez mięsa, jak i z mięsem, chociaż oczywiście wersja z kiełbasą smakuję mu najbardziej ;)
Jeśli lubicie ciecierzycę, to polecam wypróbować także przepis na hummus. Sprawdza się idealnie jako pasta do kanapek lub dodatek do przekąsek.
Gulasz z ciecierzycą – Składniki:
- 2 średnie cebule – ok. 230 g
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1 duża cukinia – 500 g
- 3 średnie marchewki – ok. 300 g
- 375 (1,5 szklanki*) ml bulionu warzywnego lub wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 lekko czubata łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka ziół prowansalskich do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 3 mocno czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 słoik ciecierzycy ugotowanej (400 g)
- natka pietruszki do oprószenia dania
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na gulasz z ciecierzycy:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki pokroić na plasterki o grubości nie większej niż 5 mm.
- Z cukinii odciąć oba końce, a resztę pokroić w półplasterki.
- Marchewkę obrać, a następnie pokroić na półplasterki.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku.
- Na patelni rozgrzewać oliwę lub olej. Wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż zmięknie i się zeszkli. Kolejno dodać czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty. Kolejno dodać na patelnię łyżkę masła, poczekać aż się roztopi i wrzucić pokrojone pieczarki. Zwiększyć płomień i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając, do czasu aż grzyby się zarumienią. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kolejno zawartość patelni przerzucić do garnka. Patelnię podlać gorącym bulionem i przelać wszystko do garnka z warzywami. Dodać pokrojona marchewkę. Dodać przyprawy (zioła prowansalskie, tymianem, majeranek, wędzoną paprykę, słodką paprykę oraz paprykę ostrą) i dusić całość pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec dodać ciecierzyce i koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze całość przez ok. 5-7 minut (do czas aż marchewka odpowiednio zmięknie). Ostatnie parę minut można gotować gulasz z ciecierzycą bez przykrycia, by sos nieco zgęstniał (bo lekkim przestudzeniu też jeszcze lekko zgęstnieje). Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Gulasz z cieciorki gotowy! Podawać z pieczywem lub z kaszą. Smacznego!

Ja lubię wersję wege gulaszu, mąż z mięsem, ale taką też jada. Robię bardzo podobnie :)