gulasz z ciecierzyca
Obiad

Gulasz z ciecierzycą

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 45 minut | Porcje : 4 porcja

Gulasz z ciecierzycą to super pomysł na bezmięsny obiad, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by z tego dania zrobić potrawę z dodatkiem mięsa. Osoby, które mięso uwielbiają, mogą spokojnie do tego dania wkroić np. 200-300 gramów kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub innej tego typu. 

Gulasz z ciecierzycy przepis

Poniższy przepis na gulasz z ciecierzycą, to taka moja wersja podstawowa tego dania. Czasami, jak akurat mam pod ręką, to dodają też np. czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę lub kawałki mięsa, np. podsmażoną wraz z cebulką kiełbasę podwawelską. Mój Mąż jest mocno mięsożerny, ale o dziwo ten gulasz uwielbia – zarówno w wersji bez mięsa, jak i z mięsem, chociaż oczywiście wersja z kiełbasą smakuję mu najbardziej ;) 

Jeśli lubicie ciecierzycę, to polecam wypróbować także przepis na hummus. Sprawdza się idealnie jako pasta do kanapek lub dodatek do przekąsek. 

Gulasz z ciecierzycą – Składniki:

  • 2 średnie cebule – ok. 230 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cukinia – 500 g
  • 3 średnie marchewki – ok. 300 g
  • 375 (1,5 szklanki*)  ml bulionu warzywnego lub wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 lekko czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 3 mocno czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik ciecierzycy ugotowanej (400 g)
  • natka pietruszki do oprószenia dania

*szklanka o pojemności 250 ml

Przepis na gulasz z ciecierzycy:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. 
  3. Pieczarki pokroić na plasterki o grubości nie większej niż 5 mm. 
  4. Z cukinii odciąć oba końce, a resztę pokroić w półplasterki.
  5. Marchewkę obrać, a następnie pokroić na półplasterki.
  6. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku.
  7. Na patelni rozgrzewać oliwę lub olej. Wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż zmięknie i się zeszkli. Kolejno dodać czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty. Kolejno dodać na patelnię łyżkę masła, poczekać aż się roztopi i wrzucić pokrojone pieczarki. Zwiększyć płomień i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając, do czasu aż grzyby się zarumienią. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. 
  8. Kolejno zawartość patelni przerzucić do garnka. Patelnię podlać gorącym bulionem i przelać wszystko do garnka z warzywami. Dodać pokrojona marchewkę. Dodać przyprawy (zioła prowansalskie, tymianem, majeranek, wędzoną paprykę, słodką paprykę oraz paprykę ostrą) i dusić całość pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec dodać ciecierzyce i koncentrat pomidorowy i  gotować jeszcze całość przez ok. 5-7 minut (do czas aż marchewka odpowiednio zmięknie). Ostatnie parę minut można gotować gulasz z ciecierzycą bez przykrycia, by sos nieco zgęstniał (bo lekkim przestudzeniu też jeszcze lekko zgęstnieje). Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Gulasz z cieciorki gotowy! Podawać z pieczywem lub z kaszą. Smacznego! 
gulasz z ciecierzycy

5 / 5 ( 2 głosów )

1 thought on “Gulasz z ciecierzycą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.