Pomysł na gulasz inaczej? Czemu nie! Koniecznie wypróbujcie gulasz z fasolką szparagową – w sezonie można użyć świeżej, a poza sezonem konserwowej.
Gulasz z fasolką szparagową – Składniki:
- ok. 800 g żółtej fasolki szparagowej
- ok. 1,2 kg łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej + 4 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia mięsa
- 1 średnia cebula – ok. 100 g
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500 g kiełbasy (u mnie śląska) + 2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia kiełbasy
- 1 średnia marchewka – ok. 120 g
- 1 średnia cukinia – ok. 450 g
- 2 duże czerwone papryki – ok. 600 g
- 700 g passaty pomidorowej
- 250 ml wody (do gotowania fasolki)
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 150 ml gorącej wody
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki

Przepis na gulasz z fasolką szparagową:
- Mięso wieprzowe pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Doprawić papryką słodką mieloną, suszonym majerankiem, tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku.
- Z kiełbasy usunąć folię ochronną (jeśli takowa jest). Pokroić kiełbasę w nie za grube półplasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki.
- Z cukinii odciąć oba końce. Resztę pokroić w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Z papryk usunąć gniazda nasienne, a resztę pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
- Fasolkę oczyścić, usunąć obie końcówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować szklankę wody (250 ml), wrzucić fasolkę i gotować ją przez około 5-7 minut (uważać, by jej nie rozgotować; powinna pozostać lekko jędrna). Odcedzić fasolkę na sitku.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, na dużym płomieniu obsmażyć mięso (najlepiej partiami), a następnie przerzucić je do garnka.
- Na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu podsmażyć pokrojoną kiełbasę. Przerzucić do garnka.
- Kolejno na patelnię wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż zacznie się szklić. W razie potrzeby dolać odrobinę oleju. Następnie dorzucić czosnek, paprykę, marchewkę oraz cukinię i smażyć dalej przez kilka minut. Przerzucić całość do garnka. Dodać passatę pomidorową pomidorową oraz wodę (150 ml gorącej) i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dusić całość pod przykryciem około 40-45 minut (do miękkości warzyw i mięsa). Na koniec dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę i gotować całość pod przykryciem jeszcze przez ok. 5-10 minut. W razie potrzeby jeszcze raz doprawić lub pogotować kilka minut dłużej bez przykrycia, do odparowania sosu. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Co jeszcze można zrobić z fasolką szparagową? :)
Gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów :)
