gulasz z indyka przepis

Gulasz z indyka z pieczarkami


Gulasz z indyka – to nieco lżejsza forma tradycyjnego gulaszu. Pyszne soczyste mięso i duszone warzywa, to coś, co koniecznie musicie wypróbować.


Gulasz z indyka z pieczarkami – Składniki:

  • ok. 700 g filetu z piersi indyka lub udźca (bez skóry i chrząstek)
  • 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta pieprzu chilli cayenne
  • 1 średnia cebula – ok. 130 g
  • 2 ząbki czosnku – ok. 8 g
  • 1 duża marchew – ok. 150 g
  • 1 średnia czerwona papryka – ok. 230 g
  • 1 średnia żółta papryka – ok. 230 g
  • 150 g pieczarek
  • 3 średnie ogórki kiszone – ok. 200 g
  • 400 ml bulionu drobiowego, np. przecedzony rosół (lub ewentualnie bulion warzywny domowy)
  • 100 ml przecieru pomidorowego (passaty) – u mnie takiego w kartoniku
  • 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego)
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania

gulasz z indyka

gulasz z indyka przepis wymienniki weglowodanowe

 

Gulasz z indyka – ile ma kcal i wymienników węglowodanowych?

Cały gulasz z piersi indyka ma ok. 1374 kcal oraz 4,99 WW (wymienników węglowodanowych). Gulasz ten można spokojnie podzielić na 5 porcji. Wtedy 1 porcja tego dania ma ok. 275 kcal oraz 1 WW. Kaloryczność może się minimalnie różnić w zależności, jakich produktów użyjecie (np. jakiej firmy przecieru itd., ale będą to z reguły tylko pojedyncze kalorie).

Przepis na gulasz z indyka z warzywami:

  1. Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek, pokroić w średniej wielkości kostkę (o boku ok. 2 cm). Doprawić mięso solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, pieprzem chilli cayenne i majerankiem. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 15-20 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, posiekać w nie za dużą kostkę.
  4. Ogórki pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  5. Marchewkę obrać, pokroić w półtalarki.
  6. Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę o boku ok. 1,5-2 cm.
  7. Pieczarki oczyścić. Polecam artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? Kapelusze oddzielić od trzonków,  a następnie i kapelusze i trzonki pokroić w paseczki.
  8. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju rzepakowego. Wrzucić na patelnię cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyć do czasu aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodać czosnek oraz mięso i smażyć na średnim ogniu przez chwilę, by mięso się zarumieniło i zamknęło pory – dzięki temu pozostanie soczyste w środku. Następnie przerzucić całą zawartość patelni do garnka, dodać pieczarki, marchewkę oraz obie papryki. Zalać ciepłym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i dusić danie przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie (gotowałam jeszcze przez 10 minut, czyli łącznie cały gulasz gotował się ok. 30 minut).
  9. Na koniec zabielić gulasz śmietaną. W tym celu odlać chochlę sosu do miseczki, dodać czubatą łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie całość przelać z powrotem do garnka z gulaszem i wymieszać.  Tuż przed podaniem oprószyć danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Gulasz z indyka – z czym podawać?

Gulasz z indyka podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Osobom na diecie cukrzycowej polecam podawać danie z kaszą gruboziarnista, np. pęczakiem lub gryczaną – w ilości takiej, by dopasować liczbę wymienników węglowodanowych, jaką macie spożyć na obiad. U mnie na zdjęciu gulasz z indyka z kaszą pęczak (140 g po ugotowaniu) oraz gotowanymi buraczkami (170 g po ugotowaniu).

gulasz z indyka fit

Gulasz z indyka fit

Wedle uznania możecie jeszcze bardziej odchudzić gulasz z indyka, np. zamiast śmietany dodając jogurt naturalny niskotłuszczowy (najlepiej poniżej 2% tłuszczu). Nie zaleca się zagęszczać sosu mąką, gdyż podnosi ona kaloryczność dania oraz indeks glikemiczny. Jeśli Wasze warzywa puściły nieco więcej soków i wydaje się Wam, że sos mimo wszystko wyszedł jednak za rzadki, to możecie np. zlać z sos z gulaszu i gotować go dalej w osobnym garnku aż nadmiar wody odparuje lub opcja druga – zlać sos z gulaszu, wybrać ugotowaną marchewkę i całość zblendować na gładką masę i wtedy sos też będzie bardziej gęsty. W ten oto prosty sposób powstanie fit gulasz z indyka, bez zbędnych kalorii i wysokiego indeksu glikemicznego.

Dieta cukrzycowa – przepisy na obiad

Powyższy przepis mogą wykorzystać osoby z insulinoopornością lub na diecie cukrzycowej, ponieważ znajdziecie tutaj dokładnie wyliczone wymienniki węglowodanowe w całym daniu oraz 1 porcji. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzi, by osoby zdrowe również skorzystały z przepisu :)

Osoby liczące wymienniki węglowodanowe lub wymienniki białkowo-tłuszczowe zapraszam również po przepis na: chłodnik z ogórków oraz łososia pieczonego z warzywami. A więcej inspiracji na dania dla cukrzyków i osób z insulinoopornością znajdziecie tutaj: Dieta cukrzycowa i insulinooporność – przepisy

gulasz z indyka z warzywami
dieta cukrzycowa obiad
dieta cukrzycowa przepisy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.