Składniki
- Łopatka wieprzowa 1kg
- Kiełbasa podwawelska 2 kiełbasy
- Cebula 2 sztuki
- Czosnek 2 ząbki
- Papryka konserwowa 300g odsączona z zalewy
- Marchew 5, średniej wielkości
- Bulion wołowy 1l
- Liść laurowy 2 liście
- Ziele angielskie 3 ziarna
- Tymianek 1 łyżeczka
- Słodka papryka 2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Śmietana do zaklepania (lub mąka)
Wykonanie:
- Łopatkę umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i dokładnie obsmażyć. Pokroić mięso w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na innej patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
- Marchewkę pokroić w talarki, a paprykę w paseczki i dorzucić do usmażonego mięsa. Dodać też zrumienioną cebulę z czosnkiem.
- Jeśli patelnia nie jest dość głęboka, to całość należy przełożyć do brytfanny lub garnka. Zalać bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Dusić gulasz do miękkości. Pod koniec dodać paprykę słodką i tymianek, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kilka minut aż trochę płynu odparuje. Na sam koniec można zagęścić sos mąką lub zabielić go śmietaną. Gulasz z łopatki wieprzowej najlepiej podawać z ziemniaczkami. Smacznego!