gwiazda makowa
Przepisy na Boże Narodzenie Wypieki

Gwiazda makowa

Kuchnia : Polska | Porcje : 16 kawałków

Gwiazda makowa – to pyszny drożdżowy makowiec w kształcie gwiazdy. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, wiec gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Święta Bożego Narodzenia.


Gwiazda makowa – Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 80 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 70 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę makową: 

  • 250 g maku (może być mielony)
  • 50 g rodzynków (u mnie sułtańskie, ale można użyć też królewskich)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 nieduże garści orzechów włoskich, posiekanych (ok. 40 g)
  • 3 łyżki brązowego cukru – ok. 45 g
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto (lub dowolny, ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, cytrynowy)
  • 1 łyżka masła, miękkiego – ok. 15 g

Dodatkowo:

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania gwiazdy przed pieczeniem
  • cukier puder do oprószenia lub lukier do polania po upieczeniu (3/4 szklanki cukru pudru wymieszane z 1 łyżką soku z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody)

Przepis na gwiazdę makową:

Przygotować masę makową:

  1. Mak zalać zagotowaną wodą tak, by był całkowicie przykryty. Zamieszać i odstawić na kilka godzin aż całkowicie ostygnie i napęcznieje delikatne. Kolejno odcisnąć przez szmatkę lub pieluszkę tetrową z wody. Następnie zmielić mak dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, przez sitko o małych oczkach. Jeśli kupiliście mak mielony, to ten krok należy pominąć.
  2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Zlać wodę, a rodzynki osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
  4. Do zmielonego maku dodać orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier Amaretto lub ekstrakt migdałowy, cukier, miód i bardzo miękkie masło. Można dodać także cynamon do smaku. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

gwiazda makowa przepis prosty
gwiazda makowa drozdzowa

Przygotować ciasto drożdżowe:

  1. Mleko delikatnie podgrzać (do nie więcej niż 40 st. C), kolejno dodać 1 łyżkę cukru (odebraną z tych 80 gramów), pokruszone drożdże oraz 2 czubate łyżki mąki pszennej (odebranej z tych 500 gramów mąki). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, by zaczyn się spienił i zwiększył swoją objętość.
  2. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać szczyptę soli oraz pozostały cukier i wymieszać. Kolejno dodać jajko, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ręcznie zagniatać ciasto przez ok. 10 minut, a mikserem minimum 5 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto jednak delikatnie się kleiło, to można je troszeczkę oprószyć mąką. Po wyrobieniu powinno być elastyczne i niezbyt lepkie. Nie należy jednak sypać zbyt dużo mąki, gdyż sprawi to, że ciasto wyjdzie zbyt zbite.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.

gwiazda z masa makowa

Jak zrobić gwiazdę makową?

  1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatać jeszcze przez około minutę, a następnie  podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Masę makową podzielić na 3 równe części.
  4. Na blaszce z papierem do pieczenia wyłożyć pierwszy placek ciasta drożdżowego. Rozsmarować 1/3 część masy makowej, zostawiając wolny brzeg (na szerokość ok. 1,5-2 cm; tak jak na załączonych wyżej zdjęciach). Nałożyć drugi placek ciasta, posmarować kolejną 1/3 częścią masy makowej i nałożyć trzeci placek ciasta. Następnie rozsmarować ostatnią część masy makowej i nałożyć ostatni placek ciasta drożdżowego, zlepiając ze sobą wszystkie placki razem (docisnąć brzegi).
  5. Na środku tak przygotowanego ciasta położyć szklankę lub kubek. Kolejno, tak jak zostało to pokazane na fotkach powyżej, naciąć ciasto ostrym nożem na 4 równe części, a potem każdą część na kolejne 4 części, tworząc razem 16 w miarę równych kawałków.
  6. W obie ręce chwycić 2 sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta i zawinąć je ruchem skrętnym do środka. Wykonać tę samą czynność ponownie, czyli skręcić dwa sąsiednie kawałki ponownie do środka, a następnie zlepić ich końce ze sobą, tak jak na załączonych wyżej zdjęciach. Tak samo postąpić ze wszystkimi z 16 części ciasta.
  7. Tak przygotowaną gwiazdę makową przykryć suchą ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut to wyrośnięcia. Po tym czasie żółtko jajka wymieszać z mlekiem i posmarować ciasto za pomocą pędzelka.
  8. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z wyrośniętym ciastem i piec całość przez około 25-30 minut, do zarumienienia.
  9. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i odstawić (najlepiej na kratkę) do lekkiego przestudzenia. Następnie polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Gwiazda makowa przepis

Jak już zauważyliście gwiazda makowa, to taki makowiec nieco inaczej zawijany. Pięknie się prezentuje na stole, więc stanowi super alternatywę dla tradycyjnego makowca zawijanego w roladę. Wedle uznania możecie to ciasto przygotować także z innym nadzieniem, np. zamiast masy makowej używając Nutelli lub dżemu.
Jeśli szukacie więcej inspiracji na świąteczne ciasta, to gorąco polecam takie moje przepisy, jak makowiec zawijany oraz orzechowiec. A spośród serników gorąco polecam sernik krówkowy, który jest jednym z ulubionych serników moich Czytelników.

drozdzowa gwiazda makowa gwiazda makowa drozdzowa

4.9 / 5 ( 14 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.