hummus

Hummus


Hummus to jedna z moich ulubionych past do smarowania oraz dip do warzywnych przekąsek. Przygotowywana jest z ciecierzycy i współcześnie jest jedną z najbardziej popularnych potraw na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, a także znana jest również w kuchniach kaukaskich. Jeśli macie ochotę wypróbować domową pastę z ciecierzycy bez zbędnych dodatków, to gorąco zachęcam do testowania mojego przepisu na hummus.


Hummus przepis

Jedliście kiedyś hummus? Jeśli nie, to gorąco polecam :) Obecnie jest on znany na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Ja po raz pierwszy miałam okazję go jeść podczas mojej diety, gdy dopadła mnie cukrzyca ciążowa i szukałam produktów, które nie będą powodowały u mnie skoków glukozy. Jednak najpierw zaczęłam od kupnej pasty z ciecierzycy – i muszę Wam powiedzieć, że wcale nie jest tak łatwo trafić na dobry hummus. Oczywiście są 2 firmy (może więcej, ale tylko na te dwie udało mi się natrafić), które robią pyszny hummus bez zbędnych dodatków, które nijako miałyby się do zdrowego odżywiania. Reszta firm niestety wrzuca składniki, które powodują, że produkt, który z założenia ma być zdrowy, przestaje takim być. Jednak! Można zrobić hummus w domu :)

Moim zdaniem najlepszy jest taki średnio-gęsty i bez grudek. No i oczywiście oprószony słodką papryką, a inni wolą oprószyć go np. zatarem. Można też go oprószyć podprażonymi orzeszkami piniowymi. Ja dodatkowo sypie na niego posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Ilość soku z cytryny możecie dostosować pod swoje gusta smakowe i dać go więcej, jeśli wolicie by ta pasta z ciecierzycy miała nieco bardziej wyrazisty smak.


Hummus można podawać ze świeżym pieczywem lub po prostu moczyć w nim kawałki warzyw, np. papryki pokrojonej w słupki, czy też kawałki selera naciowego. Jest to super pomysł na śniadanie, kolację lub imprezową przekąskę.

Jeśli zamiast ciecierzycy z puszki lub słoika będziecie woleli użyć tej suchej, to pamiętajcie, by ugotować ją z łyżeczką sody oczyszczonej. To właśnie dzięki niej ciecierzyca szybciej ugotuje się do miękkości i da łatwo przerobić się na pastę.

Poza tym tradycyjnym hummusem, uwielbiam jeść jego wersje smakowe, np. paprykowy lub pomidorowy. Przepisy na nie zamieszczę niebawem na blogu.

hummus przepis

Hummus – Składniki:

  • 400 g ciecierzycy ze słoika lub puszki (lub tyle samo gramów ciecierzycy już ugotowanej)
  • 4 łyżki zalewy ze słoika/puszki lub wody z gotowania ciecierzycy (lub więcej jeśli chcecie uzyskać mniej gęstą pastę)
  • 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine do pasty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 czubate łyżeczki pasty sezamowej tahini (koniecznie dobrej jakości, najlepiej domowa) – można dać więcej jeśli chcecie uzyskać bardziej sezamowy posmak
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: oliwa do polania wierzchu hummusu, świeżo posiekana natka pietruszki lub kolendra do oprószenia oraz czerwona słodka papryka mielona do oprószenia.

ciecierzyca pasta z ciecierzycy

Przepis na hummus:

  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, a następnie przepłukać parę razy pod bieżącą wodą. Odsączyć na sitku. Zalewę przelać do szklanki i zachować na potem.
  2. Odsączoną ciecierzycę wrzucić do miski (lub kielicha blendera, aczkolwiek z obserwacji własnych zauważyłam, że lepiej jest korzystać z blendera ręcznego, tzw. żyrafy, gdyż o wiele lepiej radzi sobie z roztarciem ciecierzycy na gładką masę; blender kielichowy może sobie nie poradzić z dość gęstą pastą), dodać 4 łyżki zalewy z ciecierzycy, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy extra vergine , 4 czubate łyżeczki pasty sezamowej oraz 1 płaską łyżeczkę mielonego kuminu. Zblendować całość na gładką, jednolitą masę. Jeśli chcecie, by hummus był mniej zwarty, to możecie dodać o jedną lub więcej łyżek zalewy lub lodowatej wody. Mi najbardziej odpowiada jednak taka pośrednia konsystencja – nie za mocno zbita i nie za rzadka. Na koniec doprawić do smaku pastę z ciecierzycy za pomocą soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Jeśli smarowidło będzie się Wam wydawać za gęste, to możecie do niego dodać więcej zalewy lub lodowatą wodę i zmiksować ponownie, by uzyskać taką konsystencję, która Wam będzie najbardziej odpowiadała.
  3. Przełożyć hummus do miseczki, zrobić rowki za pomocą łyżeczki i wierzch pasty polać odrobiną oliwy. Na koniec całość oprószyć słodką papryką w proszku oraz świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na kanapkowe pasty, to gorąco polecam wypróbować przepis na pastę z makreli.

przepis na hummus
humus przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.