Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie

Składniki

  • Biszkopt
  • Jajko 5 dużych jajek
  • Cukier niepełna szklanka
  • Mąka pszenna tortowa 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana pół szklanki
  • Masło 100g
  • Margaryna Kasia 100g
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Masa jabłkowa
  • Jabłka 1,5kg
  • Cukier waniliowy 2 opakowania
  • Galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • Cukier puder do posypania
Jabłecznik na biszkopcie

Wykonanie:

  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż powstanie gładka i lśniąca masa. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i margarynę, wymieszać, by masa się połączyła.
  3. Ciasto przełożyć do blaszki (ja użyłam okrągłej o średnicy 28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  4. Piec ok. 30 minut w temp. 180C.
  5. Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnuszka i gotować ok. 30 minut. Na koniec dodać cukier waniliowy i galaretkę w proszku, wymieszać.
  6. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć ciepłą masą jabłkową. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Jabłecznik na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.