Słodkie placki z jabłkami w plasterkach.

Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach.

Jabłka w cieście naleśnikowym, czyli placki z jabłkami pokrojonymi w grube plasterki – to pomysł zarówno na słodkie śniadanie, obiad, czy kolacje :) Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadają się też jako przekąska do pudełeczka do pracy lub przekąska na imprezę dla dzieci :)

Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach – Składniki:

  • 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g
  • 2/5 szklanki mleka – ok 100ml
  • 1/5 szklanki wody – ok. 50ml
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka (ok 660g)
  • sok z cytryny do skropienia jabłek żeby nie ciemniały
  • cukier puder do oprószenia *opcjonalnie
  • cynamon do oprószenia *opcjonalnie
  • olej rzepakowy do smażenia

jabłka w cieście naleśnikowym


Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach – Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną tortową i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać wodę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier, wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek lub mikserem) na jednolitą masę.
  2. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne (najlepiej za pomocą drylownicy/ noża do usuwania gniazd nasiennych jabłek), pokroić w grube plasterki (takie około 0,5 cm).
  3. Otoczyć plasterki jabłek w cieście naleśnikowym.
  4. Na patelni rozgrzać olej (w dość sporej ilości – tak by placuszki były do połowy wysokości zanurzone), smażyć jabłka w cieście z obu stron na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Tuż przed podaniem oprószyć placuszki cukrem pudrem (i ewentualnie cynamonem). Smacznego!

Może spodobają Ci się również te przepisy:

Placki z jabłkami w plasterkach.
Przepyszne placki z jabłkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.