Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)

Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)


Pyszny jagodowy deser – jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga pieczenia, dzięki temu sprawdzi się u osób, które nie mają piekarnika.

źródło przepisu: gazeta “Gotuj krok po kroku” – w oryginale został użyty jogurt naturalny, ja jednak preferuję jogurt grecki ;-)


Składniki

  • Na formę 24 x 28 cm
  • Podłużne biszkopty (ja użyłam takich posypanych cukrem)
  • Liść mięty kilka, do ozdoby
  • Masa jogurtowa
  • Jogurt grecki 1200g
  • Jagody 200g
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Żelatyna 4 duże łyżki (u mnie wyszło to opakowanie 50g)
  • Woda 100ml, gorącej
  • Galaretka jagodowa
  • Jagody 150g
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Cytryna 1 łyżka soku z cytryny
  • Żelatyna 3 łyżeczki
  • Woda 50ml, gorącej

Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)


Wykonanie:

  1. Blaszkę można wyłożyć papierem, folią aluminiową lub spożywczą. Następnie na dnie ułożyć podłużne biszkopty.
  2. 4 łyżki (50g) żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem za pomocą blendera lub końcówki do koktajli, dodać jogurt, wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać ostudzoną żelatynę, miksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.
  3. 3 łyżeczki żelatyny zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Następnie zblendować jagody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać ostudzoną żelatynę, wymieszać. tak przygotowaną galaretkę wylać na zastygniętą masę piankową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  4. Ozdobić listkami mięty. Smacznego!

Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 odpowiedzi na “Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)

  1. Ela Jakuć :

    Oczywiście! Na takie temperatury to jest po prostu poezja!!!Polecam wszystkim. Jagody dodatkowo mają zbawienny wpływ na nasz wzrok.Tylko,że obecnie patera jest już puściutka. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.