jagodzianki przepis
Ciasta z owocami Pączki Przepis na ciasto z owocami Słodkości

Jagodzianki

Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami. Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Bardzo puszyste, delikatne i z dużą ilością żółtek. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach.


Domowe jagodzianki przepis

Bułki z jagodami to super dodatek do popołudniowej kawy, a także jako coś słodkiego do pracy lub szkoły. Dzieciaki wręcz uwielbiają te domowe jagodzianki.

Takie drożdżówki z jagodami długo utrzymują świeżość, więc nie musicie się martwić, że z podanego przepisu wychodzi aż 16 jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak pyszne, że na 1 jagodziance na pewno się nie skończy ;)

Poniższy przepis na jagodzianki jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Z białek, które Wam zostaną po przygotowaniu drożdżówek z jagodami, możecie stworzyć pyszne, małe, domowe bezy, domowe ptasie mleczko lub np. bezę Dakłas.

Moje domowe jagodzianki możecie przygotowywać przez cały rok, ponieważ nawet zimą warto sięgnąć po smaki lata. Takie jagodzianki spokojnie możecie zrobić z mrożonymi jagodami, jednak wtedy jagodziankom trzeba dać trochę więcej czasu (więcej niż 30 minut) na ich wyrośnięcie na blaszce. Do wykonania jagodzianek jesienią, zimą, czy też wiosną możecie użyć zwykłych mrożonych jagód i wtedy tak samo należy do nich dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Możecie również zamiast mrożonych owoców użyć frużelinę jagodową ze słoiczka lub gęsty dżem jagodowy.

bułki drożdżowe z jagodami

Bułki z jagodami możecie podawać oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem zwykłym lub królewskim. Szczególnie polecam mój przepis na lukier królewski.

Wypróbujcie koniecznie nasz sprawdzony przepis na jagodzianki!

Domowe jagodzianki – Składniki na 16 sztuk:

Składniki na zaczyn z drożdży i ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • pól szklanki drobnego cukru do wypieków – ok. 100 g
  • 100 g masła

Składniki na nadzienie:

  • ok. 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowe składniki:

  • żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • opcjonalnie lukier lub cukier puder do oprószenia jagodzianek

*Do zrobienia lukru na 16 jagodzianek wystarczy około pół szklanki cukru pudru oraz 1 łyżka wody + 1 łyżka soku z cytryny.

ciasto drożdżowe na jagodzianki

domowe jagodzianki

bułki z jagodami

Przepis na jagodzianki:

  1. Przygotować zaczyn z drożdży (najlepiej drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, by się nieco ogrzały). Mleko lekko podgrzać, ale nie więcej niż do 40 st. C, by nie zdeaktywować drożdży – mleko powinno być letnie. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać połowę ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę drobnego cukru (wybrać ją z tych 100 g drobnego cukru do wypieków) oraz 1 czubatą łyżkę mąki (również zabrać ją z tego pół kilograma mąki pszennej). Całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Przykryć miseczkę ściereczkę i ostawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by drożdże wyrosły (pamiętajcie, by użyć odpowiednio większej miseczki, by pracujące drożdże się z niej nie wylały).
  2. Do misy miksera wrzucić jedno całe jajko oraz 5 żółtek. Dodać pozostały cukier drobny do wypieków i utrzeć całość na najwyższych obrotach miksera na puszystą, jasną masę.
  3. Masło roztopić w garnuszku, pozostawić do ostudzenia.
  4. Mąkę pszenną przesiać do dużej miski (może być również misa od robota kuchennego, jeśli macie haki do wyrabiania ciasta drożdżowego), dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko, ubite na puszystą masę jajko z żółtkami oraz roztopiony i ostudzone masło (ale wciąż płynne). Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (wyrabiać nie mniej niż 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki – można pomóc sobie mikserem z hakami do wyrabiania ciasta, a jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to warto na początku wyrabiania ręce lekko oprószyć mąką, by ciasto mniej się kleiło). Po dokładnym wyrobieniu ciasta, przełożyć je do miski oprószonej mąka. Miskę przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1-1,5 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoja objętość).
  5. Przygotować nadzienie do jagodzianek: w tym celu jagody opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić na durszlaku, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Przerzucić jagody do miseczki lub pudełeczka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszać.
  6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, powyrabiać przez około minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (można je uderzyć pięścią lub kilka razy porozciągać i składać na zmianę). Zrolować ciasto w rulon i podzielić go na 16 części. ja robię tak, że najpierw formuję kulę, którą dzielę na 2 części, potem na blacie roluję ją na ‘wężyk’ (tak jak na kopytka), znów rozrywam na pół, potem taką połowę znów na pół i każdą z tych części znów na pół, dzięki czemu powstaje mi 16 kawałków ciasta.
  1. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć 1/16 farszu jagodowego i dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jakby zlepiało się pierogi. Następnie porolować w dłoniach na owalne jagodzianki. Postąpić tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i farszem.
  2. Uformowane bułeczki drożdżowe z jagodami układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować odstępy, bo bułeczki będą jeszcze rosnąć. U mnie wyszły 2 duże blachy z piekarnika (po 8 jagodzianek na jednej blaszce). Jagodzianki należy kłaść na blaszce łączeniem do dołu, by uniknąć ich ‘otwarcia’ podczas pieczenia. Każdą blaszkę nakryć ściereczką i odstawić bułki z jagodami do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. W miseczce wymieszać żółtko jajka z mlekiem. Tak przygotowaną mieszanką posmarować każdą drożdżówkę z jagodami.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić do piekarnika (na środkowy poziom) pierwszą partię jagodzianek i piec je przez ok. 15 – 18 minut (do czasu zarumienienia). Po tym czasie wyciągnąć pierwszą blachę, a wstawić drugą i piec kolejną partię jagodzianek również przez 15-18 minut do zarumienienia. Upieczone jagodzianki ostudzić (najlepiej wyłożone na specjalną kratkę), by mogły swobodnie odparować. Na koniec oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!


jagodzianki
przepis na jagodzianki

4.8 / 5 ( 329 głosów )

48 thoughts on “Jagodzianki”

  1. Przepis petarda ja co prawda zamiast lukru na górę daje kruszonkę bo takie lubimy najbardziej ale poza tym, MISTRZOSTWO
    Fakt, ciasto dość luźne. Wystarczy lekko posypać mąką po wyrośnięciu i jest idealne.
    Polecam!!

  2. Zrobiłam 16 jagodzianek, dopiero wyjęłam z pieca pierwszą blachę, druga się piecze. Wyglądają obłędnie. Najbardziej się zdziwiłam, że proporcje są tak idealnie dodane, że nawet żółtko z mlekiem, którym smarowałam jagodzianki co do grama wystarczyło. Będę zawsze robić z tego przepisu, już mam plany na drożdżówki z budyniem

  3. może mąki 650 wystarczy pół kilo ale mąki 450 trzeba prawie kilo. O tą informację trzeba uzupełniać przepisy z tymi proporcjami bo mi z pół kilo mąki 450 wyszło ciasto ledwo gęstsze niż naleśnikowe.

  4. Przepis bardzo dobry. Polecam z czystym sumieniem. Mam dwie lewe ręce do pieczenia wszelkich ciast, ale z tego przepisu nawet takiemu antytalenciu jak ja wyszło!

  5. Jagodzianki pyszne. Nic nie powinno się kleić, jeśli tak się zdarzy, to tylko zasługa źle wyrobionego ciasta. Proponuję użyć miksera i haków do wyrabiania ciasta. Nigdy lepiej nie wyrobiłam. Koniecznie trzeba miksować do chwili odklejania się ciasta od ścianek miski. Jak każde ciasto drożdżowe, nieco się klei ale to nie jest masa z modeliny…
    Trochę wiary we własne siły.
    Jeśli komuś nie udaje się tak wyrobić, to może proporcje nie są zachowane?
    Polecam ten przepis.

  6. Przepis rewelacja. Też miałam obawy, bo ciasto wyszło bardzo klejące, nie dosypałam ani grama mąki. Dzięki temu jagodzianki wyszły tak delikatne i puszyste jak nigdy wcześniej. Rewelka!

  7. Najgorszy przepis jaki można znaleźć ciasto się leje trzeba dodać jeszcze 250g mąki do tej zupy, ogólnie nie polecam

    1. Robilam tydzien temu z tego przepisu i wyszly rewelacyjne.Nie wiem czemu zle ciasto wyszlo.Moje byly zajefajne i juz 2 razy ich robilam.

    2. Może nie najgorszy, ale wymaga modyfikacji. Zgadzam się, że ciasto jest za rzadkie i ja również musiałam dosypać mąki. Dziwię się innym komentarzom, w których ten przepis jest określany jako rewelacyjny, daleko mu do tego.

      1. Jakby przeczytała Pani cały wpis, to by Pani zapewne zauważyła, że mąki różnią się chłonnością :) Poza tym ciasto dłużej wyrabiane robi się bardziej plastyczne i mniej się klei :) więc podejrzewam, że po prostu za krótko Pani wyrabiała i Pani mąka była nieco bardziej wilgotna ;) Moim zdaniem przepis jest idealny, a wskazówki w notce pozwalają uniknąć ewentualnych błędów — wystarczy tylko dokładnie przeczytać cały wpis. Pozdrawiam.

        1. Mnie tez z poczatku ciasto wydawalo mi sie bardzo rzadkie ALE po okolo 15 minutach mieszania (mikserem), ciasto jest bardzo fajne i elastyczne bez dodatku maki i wcale sie nie klei. Do tego mialam make tylko 45. Jestem pani zdania, pani Paulino Jarosz :)

        2. Ciasto wydawalo mi sie bardzo rzadkie z poczatku ALE mieszajac go 15 minut( mikserem) jest bardzo fajne i elastyczne i wcale sie nie klei. Nie dodalam ani grama maki. Przepis jest wytlumaczony bardzo dobrze!
          Dziekuje pani Paulino :)

          1. Cieszę się bardzo, że przepis się podoba :) Pozdrawiam :)

  8. Najlepszy przepis na jagodzianki..nigdy takie dobre wcześniej mi nie wychodziły…gratuluję proporcji..niebo w gębie:)

  9. Ciasto nalezy długo wyrabiać – tak jak podane w przepisie. Jagodzianki piekę dzisiaj juz chyba 6 raz i buleczki Za każdym razem wychodzą coraz pyszniejsze!

  10. Wiele razy robiłam jagodzianki z różnych przepisów, ten wyjątkowo nieudany. Ciasto lejące, szkoda składników. Następnym razem proszę dodawac sprawdzone przepisy a nie wprowadzać ludzi w błąd

    1. Przepis jest sprawdzony i moim zdaniem idealny (i nie tylko moim zdaniem, co widać z resztą po pozostałych komentarzach) :) Ciasto nie jest lejące, jednak lepkie i należy odpowiednio długo je wyrabiać, co wszystko dokładnie opisałam w przepisie.

  11. Milka
    Przepis jest super, już zrobiłam raz jagodzianki wyszły bardzo dobre. Oczywiście trochę się lepi ale sobie poradzilam, na stolnicę wyspałam trochę mąki. Teraz jestem w gościach i dzisiaj upiekę jagodzianki, myślę, że też tak wspaniale mi wyjdą.

  12. Litości. 0,5 kg mąki, 0,5 l mleka, do tego jajka i co? Ciasto jak gęsta zupa. Jak to wyrobić, jak w tym zamknąć jagody. Przepis to totalna porażka.

    1. Przepraszam bardzo, ale ja nie daję 0,5 litra mleka ;) Tylko 0,25 litra ;) Więc się nie dziwię, że Pani nie wyszło skoro niedokładnie przeczytała Pani przepis. Pozdrawiam.

    2. Przepis elegancki, a wyrobienie ciasta zawsze kwestia indywidualna i podsypać mąki/podlać wody – nic trudnego :).

    3. Trzeba długo wyrabiać i podsypywać mąką, przestanie się kleić – będzie cudne elastyczne! Właśnie upiekłam, pycha!

    4. Przeczytaj dobrze przepis, wyluzuj i szanuj drugiego człowiek. Znalazła się……… . Trzy razy piekłam i są pyszne. Z całym szacunkiem dla autorki przepisu. Ona coś zrobiła a drugi tylko umie niszczyć drugiego człowieka i ubliżać. A to się wraca tylko z większą mocą. Przemyśl……

  13. Ciasto faktycznie przy wyrabianiu rzadkie, ale po wyrośnięciu już ok, bułeczki wyszły przepyszne , przepis zapisany i na pewno jeszcze nie raz będzie użyty

  14. Dzis robie je i ciasto wyszlo tak kleiste ze nie dalo rady go wyrabiac.Dosypalam make ,ciekawe co z tego bedzie…

    1. A składniki zostały dokładnie odmierzone? Można teoretycznie ręce oprószyć mąką lub trochę natłuścić olejem, by ciasto nie lepiło się do rąk.

      1. Nic to nie da , opruszenie rąk. Ciasto jest rzadkie jak zupa. Ja dostałam jeszcze ok 300g mąki . Wtedy ciasto było idealne do zagniatania . Za mało mąki jesteś przepisie niestety.

        1. Pani Kochana! Jakie 300 gramów? :) Przecież to kamień wyjdzie ;) a nie miękkie ciasto. Poza tym ciasto drożdżowe lubi być ugniatane :) wtedy staje się bardziej plastyczne, a mniej lepkie, a po upieczeniu jest puszyste a nie zbite. Owszem – czasami można dać więcej mąki, bo to zależy od chłonności mąki (jaki typ mąki, gdzie przechowywana), ale to jest różnica max 50 gramów, a nie 300 :)

          1. Nie wiem, dlaczego wszyscy tu mówią o kleistym cieście Robiłam dziś pierszwy raz z tego przepisu i muszę przyznać, że ciasto było idealne. Nawet przy wyrabianiu nie kleiło się do rąk. Jeśli skladniki byly idealnie odmierzone i dobrze ubite żółtka z jajkiem to nie było możliwości, aby ciasto było płynne. Dla mnie jeden z lepszych przepisów na ciasto drożdżowe. Dziękuję za ten przepis.

          2. Podejrzewam, że co niektórzy używają niższych typów mąki, a wtedy wiadomo, że mąka potrzebuje mniej płynów – w innym przypadku wyjdzie bardziej rzadkie ciasto.

      2. Bułeczki są przepyszne! Miękkie, wprost idealne. Użyłam mąki typ 450 także myślę, że to bez różnicy… Mój najlepszy przepis!

    1. Nie trzeba rozmrażać, ale wtedy ciasto bedzie dluzej wyrastac, bo drodżowe ciasto lubi ciepło, a mrożone owoce są zimne :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.