Jajecznica z kurkami – to pyszna alternatywna dla niedzielnej, tradycyjnej jajecznicy. Można do niej użyć zarówno kurek świeżych jak i mrożonych, więc nie ma przeszkód by cieszyć jej smakiem przez cały rok :)
Jajecznica z kurkami – Składniki:
- 200g kurek
- 6 jajek
- 1 mała cebula (ok. 75g)
- ok. 80g boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- sól
- szczypiorek
Jajecznica z kurkami – Wykonanie:
- Boczek pozbawić skóry. Pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
- Kurki oczyścić, krótko opłukać wodą, osuszyć. Ewentualnie większe kurki pokroić na mniejsze kawałki, a małe pozostawić w całości.
- Szczypiorek posiekać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić boczek, cebulę i smażyć do czasu aż boczek nieco się przyrumieni, a cebula zeszkli. Następnie zwiększyć płomień, dodać kurki i nieco całość posolić (trzeba mieć na uwadze, że boczek już nadaje daniu trochę słonego smaku), smażyć do czasu aż z kurek odparuje nadmiar wody i ściemnieją nieco.
- Jajka roztrzepać, dodać do nich niewielką ilość soli, a następnie wlać je na patelnię, gdzie smażą się pozostałe składniki. Co jakiś czas przemieszać masę jajeczną, oddzielając ją od zewnętrznych brzegów patelni. Gotową jajecznicę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Najlepsze śnaidanko ever !!! :)