Super jajecznica z kurkami i boczkiem wędzonym
Obiad Śniadania i kolacje Śniadanie

Jajecznica z kurkami

Kuchnia : Polska

Jajecznica z kurkami – to pyszna alternatywna dla niedzielnej, tradycyjnej jajecznicy. Można do niej użyć zarówno kurek świeżych jak i mrożonych, więc nie ma przeszkód by cieszyć jej smakiem przez cały rok :)

Jajecznica z kurkami – Składniki:

  • 200g kurek
  • 6 jajek
  • 1 mała cebula (ok. 75g)
  • ok. 80g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • szczypiorek

Przepyszna jajecznica z kurkami na patelni
Gotowa jajecznica z kurkami, cebulą i boczkiem

Jajecznica z kurkami – Wykonanie:

  1. Boczek pozbawić skóry. Pokroić w kosteczkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  3. Kurki oczyścić, krótko opłukać wodą, osuszyć. Ewentualnie większe kurki pokroić na mniejsze kawałki, a małe pozostawić w całości.
  4. Szczypiorek posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić boczek, cebulę i smażyć do czasu aż boczek nieco się przyrumieni, a cebula zeszkli. Następnie zwiększyć płomień, dodać kurki i nieco całość posolić (trzeba mieć na uwadze, że boczek już nadaje daniu trochę słonego smaku), smażyć do czasu aż z kurek odparuje nadmiar wody i ściemnieją nieco.
  6. Jajka roztrzepać, dodać do nich niewielką ilość soli, a następnie wlać je na patelnię, gdzie smażą się pozostałe składniki. Co jakiś czas przemieszać masę jajeczną, oddzielając ją od zewnętrznych brzegów patelni. Gotową jajecznicę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


Gotowa jajecznica z kurkami na patelni

5 / 5 ( 33 głosów )

1 thought on “Jajecznica z kurkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here