Jajka faszerowane awokado – to nasza kolejna propozycja na wielkanocne śniadanie. Aczkolwiek ze względu na zdrowotne właściwości awokado, można się pokusić o takie śniadanie nie tylko na Wielkanoc :) Osoby dbające o linię lub chcące po prostu uniknąć nadmiaru kalorii mogą (o ile oczywiście smakowo im to odpowiada) zamienić majonez np. na gęsty jogurt naturalny.
Jajka faszerowane awokado – Składniki:
- 3 jajka klasy M
- pół dojrzałego awokado
- 2 płaskie łyżki bardzo gęstego majonezu o niesłodkim posmaku (u mnie majonez Kielecki)
- 3 duże gałązki szczypiorku do farszu + odrobina drobnego szczypiorku do oprószenia jajek do ozdoby
- garść rzeżuchy lub inne kiełki (np. rzodkiewki, brokuła)
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przepis na jajka faszerowane awokado:
- Jajka ugotować na twardo. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak ugotować idealne jajka na twardo, by były smaczne i z odpowiednio ściętym żółtkiem to koniecznie przeczytaj nasz wpis: Jak ugotować jajka na twardo, by były idealne? Pamiętaj, by wkładać je do zimnej wody i koniecznie pilnować czasy co do minuty. Jeśli używasz jajek klasy M, tak jak ja w tym przepisie, to nie czekaj od momentu zagotowania się wody dłużej niż 8 minut. Zbyt długo gotujące się jajka będą miały brzydką czarną otoczkę, a także będę mniej apetyczne niż te jajka, które gotowały się odpowiednia ilość minut. Po ugotowaniu się jajek, zdjąć garnek z palnika i zalać jajka zimną wodą. Lekko stłuc skorupki i pozostawić jajka w wodzie na parę minut. Po tym czasie obrać je ze skorupek.
- Kolejno każde jajko przekroić na pół. Z każdego z nich, wyciągnąć ostrożnie ze środka żółtko. Białka odłożyć na talerzyk.
- Żółtka wrzucić do miseczki, dodać majonez i za pomocą łyżki lub widelca dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę. Kolejno dodać połówkę dojrzałego miąższu awokado, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę) oraz sól i pieprz do smaku, ponownie dokładnie wymieszać ze sobą.
- Szczypiorek posiekać, dodać do farszu i również wymieszać.
- Jeśli chcecie to możecie również użyć szczypiorku o drobnych łodyżkach do ozdobienia jajek, bądź możecie je oprószyć świeżo posiekanym koperkiem lub kiełkami (rzodkiewki, brokuła itd.)
- Na talerzu rozsypać nieco kiełków rzodkiewki (lub brokuła albo po prostu rzeżuchę). Na to poukładać białka jajek. Na każde białko jajka nałożyć solidną porcję farszu z awokado. Wierzch oprószyć szczypiorkiem lub kiełkami (wedle uznania). Smacznego!
Jeśli zostało Wam nieco farszu, to możecie go wykorzystać jako pastę na kanapkę :)
Polecam także przepis na jajka faszerowane w wersji wiosennej.
fajna propozycja :)