jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami


Jajka faszerowane buraczkami to propozycja idealna na Wielkanoc. Można rzec, że są to takie jajka faszerowane ćwikłą, bo znajdziecie tu także dodatek chrzanu. Takie jajka nadziewane burakami nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale także pysznie smakują! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Jajka faszerowane buraczkami

Jeśli znudziły Was się jajka z majonezem i szukacie inspiracji na coś nowego, pysznego… to dobrze trafiliście! Takie właśnie są jajka z buraczkami. W dodatku mają piękny kolor, więc kuszą, by po nie sięgnąć. To prosty i bardzo smaczny przepis na jajka faszerowane buraczkami, który koniecznie musicie wypróbować. Przy okazji polecam Wam także jajka faszerowane pieczarkami, które były u nas hitem w zeszłym roku. No i oczywiście w poszukiwaniu więcej inspiracji na świąteczne jajeczka odsyłam Wam do kategorii: jajka faszerowane, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zbliżające się święta.

Składniki na jajka faszerowane buraczkami:

  • 5 jajek rozmiar M
  • 1 średni ugotowany burak – ok. 190 g
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przepis na jajka faszerowane buraczkami:

  1. Jajka ugotować na twardo. Zobacz wpis: jak ugotować jajka na twardo, by były idealne. Obrać jajka ze skorupek, a następnie przekroić na połówki. Wyciągnąć żółtka i przerzucić je do miseczki.
  2. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  3. Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Żółtka rozdrobnić widelcem. Dodać majonez, chrzan, buraki, koperek oraz szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
  5. Do każdego białka jajka nałożyć porcję buraczanego farszu (można za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką). Na koniec można jeszcze dodatkowo oprószyć szczypiorkiem i koperkiem. Smacznego!

Może zainteresuje Was również taki wpis: jak obierać jajka, by były idealne. To ważny aspekt, zwłaszcza podczas Świąt Wielkiej Nocy, gdy chcemy by jajeczka na świątecznym stole prezentowały się jak najpiękniej. Znajdziecie tam parę trików i ciekawostek, mówiących o tych, jak obrać jajka, by nie uszkodzić ich białka.


jajka nadziewane ćwikłą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.