jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem


Jajka faszerowane łososiem – to pyszne jajka nadziewane pastą z wędzonego łososia. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na jajka faszerowane łososiem wędzonym.

Jajka faszerowane łososiem przepis

Jajka z łososiem pierwszy raz robiłam z jakieś 7 lat temu, jeszcze za czasów studenckich. Wtedy jednak jajka nadziewałam żółtkiem, a łososia dodawałam do ozdoby na wierzchu każdego jajeczka. Potem przyszedł czas, że tworzyłam łososiowe pasty na kanapki, więc tak sobie pomyślałam, że może fajnie by było wykorzystać taką pastę kanapkową jako farsz do wielkanocnych jajeczek. No i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Jajka faszerowane łososiem wędzonym wyszły przepyszne i zniknęły z talerza w mgnieniu oka! Z ręką na sercu mogę Wam polecić te jajka z łososiem jako pomysł nie tylko na Wielkanoc, ale także na inne okazje, np. imprezę urodzinową, imieninową, a nawet na Sylwestra!

Moja poniższa wersja, czyli jajka faszerowane łososiem i koperkiem to oczywiście jak zwykle przepis, który może być Waszą bazą  do całkiem innego przepisu lub do lekkiej modyfikacji pod swoje gusta smakowe. Koperek możecie np. zastąpić szczypiorkiem, by stworzyć pyszne, bardziej wyraziste w smaku jajka faszerowane łososiem i szczypiorkiem.

Oczywiście w Internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na jajka z łososiem, ale moje jajka nadziewane łososiem uważam za najlepszą opcję, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!

Przy okazji polecam również przepyszne jajka faszerowane pieczarkami.

jajka faszerowane łososiem przepis

Jajka faszerowane łososiem – Składniki:

  • 5 jajek rozmiar M
  • 100 g wędzonego łososia (z czego około 30 gramów odłożyć do dekoracji)
  • 2 pełne łyżki majonezu (dobrej jakości)
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek i szczypiorek do oprószenia jajek

łosoś żółtko
pasta

jajka z łososiem

Przepis na jajka faszerowane łososiem:

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie obrać ze skorupek. Należy jednak pamiętać, że cały sekret w potrawach z jajkiem polega na tym, by jaka były odpowiednio ugotowane. Tak więc jeśli będziesz korzystać z jajek o rozmiarze M jak ja, to pamiętaj, by nie gotować ich dłużej niż 8 minut! Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz tutaj: jajka na twardo jak gotować?
  2. Ugotowane i obrane jajka przekroić wzdłuż na połówki i łyżeczką delikatnie wydrążyć żółtka.
  3. Żółtka przełożyć do blendera, dodać 2/3 łososia (ok. 70 gramów) oraz majonez i musztardę. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ja osobiście na koniec daję soli tylko małą odrobinkę, bo łosoś wędzony sam w sobie jest już dość słony. Majonez, którego używam również jest dość wyrazisty w smaku. Tak więc doprawić należy pod swoje gusta smakowe i tez w zależności od użytego majonezu (czy używaliśmy bardziej wyrazistego, czy bardziej delikatnego w smaku).
  4. Pozostałą 1/3 łososia (ok. 30 gramów) pokroić na cienkie paseczki i odłożyć do dekoracji.
  5. Wcześniej zmiksowaną pastę przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką (tylką) w kształcie gwiazdek. Wyciskać pastę ze szprycy, napełniając wgłębienia w białkach jajek. Następnie jajka udekorować odłożonym wcześniej łososiem oraz oprószyć posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Tak przygotowane jajka faszerowane z łososiem możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni (pod szczelnym przykryciem). Smacznego!

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z jajek na Wielkanoc, to koniecznie spójrz tutaj: jajka faszerowane. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji na pyszne jajka nadziewane przeróżnymi farszami. Takie jajka super sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc, ale także na inne okazje, wiec gorąco zachęcam do przejrzenia mojego bloga kulinarnego.

jajka faszerowane z łososiem
jajka faszerowane łososiem wędzonym
jajka faszerowane łososiem i szczypiorkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.