Jajka faszerowane pieczarkami – to jedno z moich ulubionych dań na Święta Wielkanocne. Kiedyś, zanim pierwszy raz miałam okazje ich skosztować, myślałam, że to strasznie dziwne połączenie smakowe i nigdy nie przypadnie mi do gustu. No i tu się myliłam! Jajka faszerowane pieczarkami są przepyszne i od tamtej pory robię je dość często, nie tylko na Wielkanoc. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na jajka faszerowane z pieczarkami.
Jajka faszerowane pieczarkami
Takie jajka nadziewane pieczarkami to super przepis na Wielkanoc. Świetnie się sprawdzą na wielkanocne śniadanie lub kolację. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Pieczarki koniecznie należy podsmażyć na maśle, dzięki czemu wtedy mają najlepszy smak i aromat. Co do gotowania samych jajek, to pamiętajcie o ważnych szczegółach, gdyż zbyt długo gotowane jajka stają się nieapetyczne. Koniecznie przeczytajcie mój krótki poradnik: Ile gotować jajka na twardo?
Jajka faszerowane pieczarkami przepis
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc i nie tylko. Może się skusicie i zrobicie je już np. na jutrzejsze śniadanie? Poza jajkami i pieczarkami wystarczy trochę majonezu, mała cebulka, masło, olej oraz sól i pieprz. A do dekoracji koniecznie posiekany szczypiorek i koperek. Jeśli szukacie więcej inspiracji na takie dania, to koniecznie zajrzyjcie na moja podstronę: jajka faszerowane przepisy. Znajdziecie tam m.in. przepisy na jajka faszerowane szynką, tuńczykiem, a nawet awokado.
Jajka faszerowane pieczarkami – Składniki:
- 4 jajka rozmiar M
- 7 średnich pieczarek – ok. 160 g
- 2 małe cebule dymki – ok. 40 g
- 2 łyżki majonezu
- 2 lekko czubate łyżeczki masła
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami:
- Pieczarki oczyść (zobacz wpis: pieczarki obierać czy myć?), trzonki oddzielić od kapeluszy, a następnie i trzonki i kapelusze posiekać w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Na patelni roztopić lekko czubatą łyżeczkę masła i olej, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dodać kolejną łyżeczkę masła i wrzucić pokrojone pieczarki. Zwiększyć płomień pod patelnią i smażyć grzyby przez kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawić pieczarkami do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Koniecznie zobacz moje 2 wpisy na ten temat: Jajka na twardo oraz jak obierać jajka?
- Ugotowane i obrane jajka przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wydrążyć żółtka. Następnie żółtka wrzucić do miseczki, dodać majonez i całość rozdrobnić za pomocą widelca na gładką masę. Następnie dodać pieczarki oraz koperek i ponownie dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Białka jajek poukładać na talerzu. Każdy środek po żółtku wypełnić za pomocą łyżeczki farszem pieczarkowym. Tak przygotowane jajka z pieczarkami oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
To jak? Skusicie się i zrobicie jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem? :)

Ja też zgadzam się , w tamtym roku na Wielkanoc zrobiłam cztery rodzaje jajek faszerowanych : z szynką , z łososiem ,z pieczarkami i z avocado . Te z pieczarkami zniknęły w oka mgnieniu , inne zostały po połowie , z avocado zostały nietknięte bo brzydko zmieniły kolor . Ja swoje pieczarki ścieram na tarce jarzynówce .
Polecam awokado skropić sokiem z cytryny :)
Robie takie jajka od lat. Sa przepyszny. Dekoruje plasterkami rzdkiewki.
Pozdrawiam serdecznie z Kanady
popieram to są najlepsze jajka faszerowane jakie kiedykolwiek jadłam, sama robię je dosyć często a zaczęło się od tego że zrobiłam je na Wielkanoc 2 lata temu i tak już na stałe zagościły w moim menu, serwuje je na imieniny, urodziny. Szybko znikają