Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – to pyszna propozycja na Wielkanoc :) Białka jajek połączone z aromatycznym farszem z suszonych pomidorów będą na pewno smacznym dodatkiem do śniadania wielkanocnego, nieco bardziej ciekawym połączeniem niż powszechnie serwowane jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis; Jajka zapiekane w cieście francuskim; Ciasteczka ‘jajka sadzone’.
U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia, szarlotka na kruchym cieście, murzynek, czy sernik wiedeński.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – Składniki:
- 5 jajek
- 6 dużych kawałków suszonych pomidorów
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- listki świeżej bazylii do ozdoby
- opcjonalnie szpryca do wyciskania pasty (ale można też nałożyć farsz łyżką)
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka ze środka.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy.
- Do blendera wrzucić żółtka, dodać majonez i odsączone z zalewy suszone pomidory. Zblendować całość na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Połówki jajek (białka) poukładać na talerzyku. Za pomocą łyżki lub szprycy wycisnąć farsz w zagłębienia. Ozdobić listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis; Jajka zapiekane w cieście francuskim; Ciasteczka ‘jajka sadzone’.