jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką


Jajka faszerowane szynką – to jedne z naszych ulubionych faszerowanych jajek. Są proste i szybkie w wykonaniu i nie znam osoby, której by one nie zasmakowały. Tak więc jak zastanawiacie się, co przygotować na Wielkanoc, to gorąco polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na jajka faszerowane z szynką.


Jajka faszerowane szynką

Klasyczne jajka faszerowane obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Nie wyobrażam sobie śniadania wielkanocnego bez faszerowanych jajek. Co roku robimy kilka tych, które smakują nam najbardziej, a w międzyczasie, już na miesiąc przed Wielkanocą staramy się testować nowe smaki, jeśli chodzi o faszerowanie jajek. Naszym zeszłorocznym odkryciem były pyszne jajka faszerowane  z suszonymi pomidorami, które są mega smaczne! W tym roku też szykuję dla Was kilka nowości, ale najpierw przepis na te oto jajka nadziewane szynką, które pojawiają się u nas co roku obowiązkowo! Więc aż dziwne, że jak dotąd przepis nie pojawił się na moim blogu. No, ale już nadrabiam :) i gorąco zapraszam do przeczytania poniższego wpisu na jajka faszerowane szynką.

Jajka faszerowane z szynką

Jajka z farszem z żółtek i z dodatkiem szynki to prosty przepis, który wymaga niewielu składników. Jest to danie w sam raz na świąteczny stół, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Wystarczy zaopatrzyć się w swoją ulubioną szynkę, tarty chrzan oraz dobrej jakości majonez, by stworzyć tę pyszną wielkanocną przekąskę. Takie jajka faszerowane z szynką sprawdzają się u nas również na domowych imprezach, czy to urodzinach, imieninach lub innych okazjach. Jajka nadziewane żółtkiem i szynką znikają z talerzy w mgnieniu oka. Polecam je również na weekendowe śniadanie. Niby takie proste, ale efekt końcowy jest zjawiskowo smaczny. Dlatego nie ma co się dłużej zastanawiać! Gotuj jajka i do dzieła!

jajka faszerowane z szynką

Jajka faszerowane szynką – Składniki:

  • 5 jajek rozmiar M
  • 2 duże plastry szynki wieprzowej (jakiejś ulubionej, u mnie szynka Szefa; ok. 40 g)
  • 2 lekko czubate łyżki majonezu dobrej jakości
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego szczypiorku (2 łodyżki)
  • sól i pieprz do smaku

jajka faszerowane szynką przepis

Przepis na jajka faszerowane szynką:

  1. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać (zobacz wpis: jak ładnie obrać jajka?). Nie trzymać ich zbyt długo w wodzie, bo będą się gorzej obierać ze skorupek.
  2. Obrane jajka przekroić na połówki, delikatnie wyciągnąć ze środka żółtka.
  3. Żółtka wrzucić do miseczki, dodać majonez oraz chrzan i całość rozgnieść dokładnie widelcem na jednolitą masę.
  4. Szynkę pokroić w kwadraciki.
  5. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  6. Do masy z żółtek, majonezu i chrzanu dodać posiekany koperek oraz szynkę, wymieszać. Doprawić farsz do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  7. Połówki jajek napełnić wyżej przygotowanym farszem. Poukładać na półmisku i oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jajka faszerowane z szynką na Wielkanoc

Te jajeczka koniecznie musicie wypróbować na nadchodzące święta wielkanocne. Jakie jeszcze potrawy z jajek planujecie robić na te święta? Jeśli nadal nie wiecie, co zrobić, to koniecznie przejrzyjcie mojego bloga. Więcej inspiracji na pyszne dania na Wielkanoc znajdziecie w zakładce: Wielkanoc przepisy. Znajdziecie tam między innymi tradycyjne dania na Wielkanoc jak barszcz biały, żurek wielkanocny, czy też zupa chrzanowa. Jest tam również dużo inspiracji na jajka faszerowane oraz sałatki na Wielkanoc, wśród których królują głównie takie jak sałatka z jajkiem.

jajka na wielkanoc

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Jajka faszerowane szynką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.