Jajka faszerowane tuńczykiem – to również moje jedne z ulubionych jajek na Wielkanoc. Robi się je dość szybko, a smakują przepysznie! Jeśli szukasz łatwego i sprawdzonego przepisu na jajka faszerowane tuńczykiem, to koniecznie wypróbuj ten poniższy przepis!
Jajka faszerowane tuńczykiem
Wielkanoc tuż tuż, więc to czas, by pomyśleć o jajkach faszerowanych. Ja najbardziej uwielbiam jajka faszerowane pieczarkami, a od razu po nich chyba te faszerowane łososiem… A tak szczerze mówiąc, to uwielbiam wszelkie farsze do jajek i ciężko mi się zdecydować, jaki farsz wybrać w danym roku.
Poniżej przygotowałam dla Was przepis na pyszne jajka faszerowane tuńczykiem, które jemy nie tylko na Wielkanoc, ale także na zwykłe śniadanie w ciągu roku. Ten przepis to taka nasza baza, którą możecie oczywiście jak zawsze dowolnie modyfikować i dać więcej musztardy, czy ogórków. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. W takiej wersji jak poniżej jajka faszerowane z tuńczykiem znikają u nas bardzo szybko ze świątecznego stołu :)
Jeśli martwisz się, że to danie jest pracochłonne, to nic bardziej mylnego :) Takie jajka nadziewane tuńczykiem robi się bardzo szybko, a efekt końcowy nie tylko cieszy oko, ale także kubki smakowe całej rodziny. A nawet znajomych! Bo takie jajka to również świetna przekąską na imprezę.
Jajka faszerowane tuńczykiem – Składniki:
- 6 jajek rozmiar M
- pół malej białej cebuli – ok. 25 g
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (ok. 104 g ryby po odsączeniu z zalewy)
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 średni ogórek konserwowy – ok. 50 g do farszu (+ ok. 10 g do ozdobienia wierzchu jajek)
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku drobnego do farszu + odrobina szczypiorku do oprószenia wierzchu jajek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem:
- Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody). Więcej szczegółów na temat gotowanie jajek znajdziesz tutaj: jajka na twardo – jak gotować?
- Po ugotowaniu jajka ostudzić, a następnie obrać ze skorupek. Jak to zrobić szybko i ładnie możesz poczytać tutaj: jak obrać jajka?
- Cebulę obrać, a następnie drobno posiekać. Na małej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Odstawić do ostudzenia.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
- Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
- Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy.
- Każde jajko przekroić wzdłuż na pół. Ze środka, za pomocą łyżeczki, delikatnie wydrążyć żółtka. Przełożyć żółtka do miseczki, dodać odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę, a następnie całość rozgnieść widelcem na jednolitą papkę. Dodać ogórki konserwowe, cebulę oraz koperek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Białka jajek ułożyć na talerzu. Każde wgłobienie w białku jajka wypełnić farszem z tuńczyka. Wierzch jajek oprószyć odrobiną posiekanego szczypiorku oraz kawałeczkami ogórka konserwowego pokrojonego na półplasterki. Schłodzić jajka w lodówce przez ok. 15-20 minut. Smacznego!
Super ale ja wolę ze surową cebulką
Świetnie wyglądają. Jak uwielbiam tuńczyka tak z pewnością spróbuję kiedyś zrobić.
Jajeczka na święta są najlepsze!
Zrobiłam właśnie , są super smaczne