jajka w majonezie
Sylwester - Przepisy na Sylwestra Wielkanoc przepisy

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie – to bardzo proste danie, z którego wykonaniem nikt nie powinien mieć problemu. Jedynie trzeba pamiętać o idealnym ugotowaniu jajek na twardo. Reszta dodatków zależy już od naszych upodobań smakowych.

Ich przygotowanie poza tym, że jest bardzo proste, to też jest bardzo szybkie i stworzenie jajek w majonezie nie zajmie Ci więcej niż 15-20 minut. Takie jajka będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także na inne spotkania z rodziną, czy znajomymi.

jajka z majonezem

Jajka w majonezie – Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • do ozdoby: rzeżucha, rzodkiewki, koperek, szczypiorek
  • ewentualnie barwniki spożywcze lub naturalne barwniki, jak np. sok z buraków

jajka w majonezie z rzeżuchą

jajka w majonezie na wielkanoc

Przepis na jajka w majonezie:

  1. Przygotowanie jajek w majonezie należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. W tym celu należy przygotować dość duży garnek – taki, by na jego dnie zmieściły się wszystkie jajka.
  2. Wlać do garnka zimną wodę, wsypać sól, włożyć jajka i włączyć palnik. Gotować jajka na twardo, w zależności od ich wielkości 7-9 minut (mniejsze jajka krócej, a większe dłużej). Ja używam jajek klasy M, które gotuję przez 8 minut (od momentu zawrzenia wody). Kilka cennych wskazówek jak gotować jajka, by żółtko i białko było idealnie ścięte znajdziecie tutaj: Jajka na twardo – ile gotować?
  3. Po ugotowaniu jajek należy garnek przenieść pod kran i zalać je zimną wodą. Delikatnie obstukać skorupki. Odstawić jajka do ostudzenia, a następnie obrać je ze skorupek. Więcej o łatwym obieraniu jajek możecie poczytać tutaj: Jak szybko i ładnie obierać jajka ze skorupek?
  4. Obrane jajka można zafarbować np. na czerwono w soku z buraków. Można je także pozostawić bez farbowania na kolorowo. Następnie przekroić jajka na połówki, poukładać je na półmisku i posolić.
  5. Na każdą połówkę jajka nałożyć majonez za pomocą łyżeczki lub wycisnąć go za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnych tylek cukierniczych (tak jak ja to zrobiłam – zobacz na zdjęcia).
  6. Wierzch jajek oprószyć rzeżuchą, posiekanym szczypiorkiem lub szczypiorkiem. Można też dodać pokrojoną rzodkiewkę lub inne swoje ulubione dodatki. Smacznego!

Zobacz również wpisy:

kolorowe jajka w majonezie
jajka wielkanocne
jajka na wielkanoc w majonezie

jajka na wielkanoc z majonezem

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here