Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu.
Jajka w sosie tatarskim – Składniki:
Składniki na sos tatarski:
- 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku) – ok. 160 g
- 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
- 2 czubate łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa)
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g
- 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g
- 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g
- pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g
- 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g
- pół małego pęczka koperku
- 3 gałązki szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowe składniki:
- 6 jajek lub więcej wedle uznania
- opcjonalnie: rzeżucha, szczypiorek itd.
Przepis na jajka w sosie tatarskim:
- Jajka ugotować na twardo. Przygotować dość duży garnek, taki, by na jego dnie zmieściły się wszystkie jajka. Wlać do niego zimną wodę, wsypać soli, włożyć jajka i włączyć palnik. Gotować jajka na twardo, w zależności od ich wielkości 7-9 minut. Kilka cennych wskazówek jak gotować jajka, by żółtko i białko było idealnie ścięte znajdziecie tutaj: Jajka na twardo – ile gotować?
- Po ugotowaniu jajka w garnku zdjąć z palnika, zalać zimną wodą i delikatnie obstukać skorupki. Odstawić na chwilę do ostudzenia, a następnie obrać jajka ze skorupek. Więcej o łatwym obieraniu jajek możecie poczytać tutaj: Jak szybko i ładnie obierać jajka ze skorupek?
- Ugotowane i obrane jajka przekroić na połówki.
- Przygotować sos tatarski wg przepisu na blogu tutaj: sos tatarski – przepis
- Na dość dużym półmisku wyłożyć sos tatarski, a na nim poukładać połówki ugotowanych na twardo jajek. Wierzch oprószyć rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

lubię takie jajka idealne połączenie.
Radosnych świąt!!!