jajko w bułce
Śniadania i kolacje

Jajko zapiekane w bułce

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 5 sztuk

Jajko w bułce zapiekane, to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Wnętrze takiej bułeczki można dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Gorąco polecam!

Jajko w bułce zapiekane – Składniki:

  • 5 podłużnych bułek
  • 3 lekko czubate łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 lekko czubata łyżka majonezu
  • 5 małych plasterków ulubionej szynki 
  • 80 g sera żółtego (u mnie ementaler)
  • 3 pomidorki koktajlowe 
  • 1/2 malej czerwonej cebuli (ok. 25 g)
  • 1/3 czerwonej  papryki (ok. 80 g)
  • 5 jajek małych lub średnich
  • szczypiorek (mały pęczek)
  • sól i pieprz do smaku
jajko zapiekane w bułce

Przepis na jajko w bułce:

  1. Za pomocą noża odciąć wierzch każdej bułki, wydrążyć miąższ ze środka.
  2. Majonez wymieszać z ketchupem, następnie tak przygotowanym sosem wysmarować dno każdego wydrążonego środka bułki.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić w małe paseczki (jeśli jest to ser w plastrach), a następnie rozdzielić po równo do wnętrza każdej bułki. Na to wyłożyć kawałek szynki.
  4. Kolejno dodać papryką pokrojoną w kostkę i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka.
  5. Na każdą bułkę wylać po jednym jajku.
  6. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i poukładać na wierzchu bułeczek. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  7. Zapiekać bułeczki w piekarniku w 180 st. C do czasu ścięcia się jajek (ok. 18-23 minuty).
  8. Po upieczeniu wyciągnąć bułeczki z piekarnika i oprószyć je świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na śniadania, to polecam wypróbować także takie przepisy jak: bułki zapiekane z szynką i serem oraz szakszuka.

bułki zapiekane z jajkiem
jajko w bułce przepis
5 / 5 ( 1 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.