Jajko w bułce zapiekane, to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Wnętrze takiej bułeczki można dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Gorąco polecam!
Jajko w bułce zapiekane – Składniki:
- 5 podłużnych bułek
- 3 lekko czubate łyżki pikantnego ketchupu
- 1 lekko czubata łyżka majonezu
- 5 małych plasterków ulubionej szynki
- 80 g sera żółtego (u mnie ementaler)
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1/2 malej czerwonej cebuli (ok. 25 g)
- 1/3 czerwonej papryki (ok. 80 g)
- 5 jajek małych lub średnich
- szczypiorek (mały pęczek)
- sól i pieprz do smaku

Przepis na jajko w bułce:
- Za pomocą noża odciąć wierzch każdej bułki, wydrążyć miąższ ze środka.
- Majonez wymieszać z ketchupem, następnie tak przygotowanym sosem wysmarować dno każdego wydrążonego środka bułki.
- Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić w małe paseczki (jeśli jest to ser w plastrach), a następnie rozdzielić po równo do wnętrza każdej bułki. Na to wyłożyć kawałek szynki.
- Kolejno dodać papryką pokrojoną w kostkę i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka.
- Na każdą bułkę wylać po jednym jajku.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i poukładać na wierzchu bułeczek. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Zapiekać bułeczki w piekarniku w 180 st. C do czasu ścięcia się jajek (ok. 18-23 minuty).
- Po upieczeniu wyciągnąć bułeczki z piekarnika i oprószyć je świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na śniadania, to polecam wypróbować także takie przepisy jak: bułki zapiekane z szynką i serem oraz szakszuka.

