Lodówka, co gdzie przechowywać

Jak długo można przechowywać żywność w lodówce?


Podtrzymanie przydatności produktów do spożycia wydaje się bardzo proste – wystarczy wstawić jedzenie do lodówki i zwykle spożyć je w ciągu kilku dni. Niestety ta z pozoru banalna czynność, nieprawidłowo wykonana, zamiast przedłużyć świeżość pokarmów, powoduje przyspieszenie ich psucia się. O czym należy pamiętać wkładając produkty spożywcze do lodówki? Jak długo można przechowywać różnego rodzaju jedzenie?


Podstawowe zasady przechowywania jedzenia w lodówce

Lodówkę ma w domu każdy z nas, używanie jej stało się dla nas niemal intuicyjne. Niestety samo posiadanie chłodziarki nie gwarantuje świeżości produktów spożywczych – nie wystarczy z niej korzystać, trzeba to robić umiejętnie.

Fundamentalną kwestią jest tutaj świadomość tego, że na różnych półkach w lodówce panuje inna temperatura i to powinno warunkować rozmieszczenie jedzenia w lodówce. Pamiętajmy, że na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na najniższym poziomie, zaś najsłabiej chłodzoną częścią lodówki są półki na drzwiach. Jak wykorzystać tę wiedzę, by odpowiednio poukładać poszczególne produkty?

Na górnej półce stawiaj produkty mleczne i przetwory owocowe

Jogurt, mleko czy kefir najlepiej przechowywać na najwyższym poziomie w lodówce. Wyższa temperatura sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii kwaszących. Jeśli umieścimy produkty mleczne na dolnych półkach, gdzie temperatura jest znacznie niższa, wtedy wspieramy rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii gnilnych. Na górnej półce dobrze przechowywać się będą także konfitury owocowe.

Środkowy poziom to najlepsze miejsce na przechowywanie wędlin i sera

Na środkowej półce najlepiej umieszczać produkty, które psują się najszybciej. Jest więc to najlepsze miejsce dla produktów przetworzonych – różnego rodzaju wędlin, twarogu czy gotowych potraw. Pamiętaj jednak, by pod żadnym pozorem nie wstawiać do lodówki garnków w gorącą zawartością, gdyż zaburzy to równowagę termiczną urządzenia. Ponadto, warto wiedzieć, że powietrze w chłodziarce jest suche, dlatego dobrze jest produkty szczególnie wrażliwe na wysychanie, jak wędliny, umieszczać w specjalnych pojemnikach do przechowywania lub np. w folii aluminiowej (z wyłączeniem owoców).

Na dolnej półce przechowuj surowe mięso i ryby

Surowe mięso jest bardzo podatne na psucie się w wyższych temperaturach, dlatego najlepiej umieszczać je tam, gdzie temperatura jest najniższa. Warto je jednak pakować w plastikowe pojemniki, by zapobiec kapaniu i rozprzestrzenianiu się zapachów.

Do szuflad wkładaj owoce i warzywa

Warunki panujące w szufladach lodówki są zbliżone do piwnicznych – temperatura ok. 10 stopni Celsjusza i podwyższona wilgotność to idealne miejsce dla jarzyn i owoców. To również dobre miejsce do przechowywania serów dojrzewających.

Półki na drzwiach – na oleje, soki i jajka

Boczne półki to najcieplejsze miejsce w chłodziarce, dlatego dobrze się tutaj będą przechowywać: jajka, oleje, soki, ketchup i inne sosy w butelkach.

Jak długo można przechowywać w lodówce poszczególne produkty?

Większość produktów powinno przechowywać się zgodnie z terminem przydatności podanym na opakowaniu. Odnośnie pozostałych, warto kierować się ogólnie przyjętymi zasadami. I tak, np. nieumyte jaja można trzymać w chłodziarce do 3 tygodni, truskawki czy maliny – jeden dzień, a sałatę do tygodnia. Gotowe potrawy, jak rosół czy gotowane grzyby można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Niektóre dania, jak bigos, najlepiej jest spasteryzować w słoikach lub zamrozić. Pasteryzowany bigos wytrzyma w chłodnych warunkach do 3 miesięcy, a mrożony – nawet pół roku.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.