jak gotować biała kiełbasę

Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut?


Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową biała kiełbasę, by była idealna do jedzenia? Przeczytaj poniższy wpis!


Jak gotować białą kiełbasę?

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że białej kiełbasy się nie gotuje, a jedynie parzy. Odpowiednie parzenie białej kiełbasy zapobiegnie pękaniu jej skórki.

Oczywiście białą kiełbasę można ugotować (parzyć) jedynie w zwykłej wodzie, ale ja zdecydowanie wolę dodać do niej parę innych składników, by delikatnie podkreślić jej smak.

Co będzie potrzebne do parzenia białej kiełbasy?

  • oczywiście surowa biała kiełbasa (ok. 0,5 kg)
  • garnek
  • woda (tyle, by przykryć kiełbasę – u mnie około 1 litr)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli

gotowanie parzenie białej kiełbasy

Jakie są domowe sposoby, aby kiełbasa nie popękała?

Przed parzeniem należy delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem, czubkiem noża lub większą wykałaczką w kilku miejscach. Taka czynność zapobiega pękaniu kiełbasy podczas gotowania.

Ile gotować białą kiełbasę?

Białą kiełbasę o standardowej wielkości powinno się parzyć przez ok. 15-20 minut. Jeśli zaś chcecie ugotować małe, cienkie białe kiełbaski, to czas parzenia trzeba odpowiednio skrócić do ok. 10 minut.

Parzenie białej surowej kiełbasy – przepis krok po kroku:

  1. Przygotować przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, pół łyżeczki soli oraz czosnek (przekroić go na pół, lekko zmiażdżyć).
  2. Przed parzeniem należy delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub wykałaczką w kilku miejscach – to zapobiegnie pękaniu kiełbasy.
  3. Do garnka wlać około 1 litr wody. Dodać powyższe przyprawy i doprowadzić wodę do pierwszego etapu wrzenia, czyli woda nie powinna się tak do końca zagotować, tylko być na etapie rozpoczęcia tworzenia się bąbelków powietrza. Temperatura wody ma wtedy ok. 90 stopni i to jest ten moment, gdy należy palnik wyłączyć. Następnie włożyć do garnka z wodą ok. 0,5 kg białych kiełbas. Przykryć garnek pokrywką.
  4. Białą kiełbasę średniej wielkości parzyć przez ok. 15-20 minut, zaś małe, cienkie białe kiełbaski parzyć przez ok. 10 minut.
  5. Tak sparzoną kiełbasę można przechowywać w pojemniku w lodówce lub po prostu ją zamrozić a na przyszłość w razie potrzeby tylko delikatnie podgrzać przez chwilę aż stanie się ciepła.

Jak poznać, że kiełbasa jest już gotowa?

Przed gotowaniem kiełbasy warto spojrzeć na jej otoczkę, która powinna być przezroczystym jelitem. Podczas parzenia, w wyniku działania temperatury, jelito zmienia swoją barwę i po zakończeniu gotowania robi się biało-szare (tak jak na zdjęciach poniżej). Kolor mięsa zaś po ugotowaniu powinien mieć kolor szarawy. Jeśli biała kiełbasa po ugotowaniu ma jednak różowawy kolor, to świadczy to najprawdopodobniej o tym, że zostały do niej dodane substancje konserwujące , np. sól peklująca.


biała kiełbasa gotowana
biała kiełbasa parzona

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.