fasolka szparagowa gotowanie

Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać?


Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? Oto prosty przepis na gotowanie, a raczej krótki poradnik, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową, a także z czym podawać fasolkę szparagową, by była smaczna przez cały rok. Mój mąż woli fasolkę szparagową żółtą, a ja zieloną. A Wy? Jaką wolicie bardziej? :)

Fasolka szparagowa – przepis na fasolkę szparagową gotowaną:

Teraz podczas sezonu, często zadajecie mi pytania a propos fasolki szparagowej. Między innymi pytacie o to, jak ugotować fasolkę szparagową, jak ją mrozić oraz z czym podawać. Pytacie również czym się różni gotowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej. Tak więc wpadłam na pomysł, by te wszystkie informacje umieścić tutaj w jednym miejscu, byście mieli łatwy i szybki dostęp do odpowiedzi na swoje pytania dotyczące fasolki szparagowej.

Ile gotować fasolkę szparagową?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Czas gotowania fasolki szparagowej różni się w zależności, czy mamy do czynienia z fasolką żółtą, czy zieloną. Poza tym zależy też od tego, czy jest to młodsza, czy starsza fasolka, a na końcu od tego jaką fasolkę bardziej lubimy – czy taką al dente (półtwardą), czy bardziej miękką. W tym wszystkim ważne jest, by nie jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ takowa zawiera fazynę, czyli toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.

Jak gotować fasolkę szparagową – zasady ogólne:

Fasolka szparagowa gotowanie – co będzie potrzebne?

  • ok. 500 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 litry wody
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
  • garnek

Jak gotować fasolkę szparagową?

  1. Najpierw fasolkę należy najpierw opłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku.
  2. Następnie odciąć końcówki i obrać ewentualne łyka.
  3. W garnku zagotować wodę, wrzucić fasolkę, posolić (i ewentualnie wedle uznania dodać odrobinę cukru) i gotować do odpowiedniej miękkości (czas zależy od rodzaju fasolki oraz tego, czy jest wczesna, czy późniejsza).

Jak gotować fasolkę szparagową żółtą?

Czym się różni gotowanie fasolki szparagowej żółtej od zielonej? Odpowiedź jest prosta, bo po prostu czasem gotowania. Obie te fasolki różnią się między sobą także łykowatością. Poza tym zielona fasolka jest bardziej krucha, a w smaku przypomina nieco groszek. Żółta zaś często wymaga obierania i pozbycia się włókien (zwłaszcza ta późniejsza).

Gotowanie fasolki szparagowej żółtej – krok po kroku:

  1. Żółtą fasolkę szparagową obrać i oczyścić (zwłaszcza tę starszą, bo młoda czasami nie wymaga obierania i wystarczy tylko odciąć jej końcówki). Należy postarać się obciąć jak najmniej tych końcówek, by podczas gotowania nie dostawała się woda do środka strączka, bo wtedy fasolka będzie mniej apetyczna. Przygotować garnek. Wlać 2 litry wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżeczkę soli oraz (opcjonalnie – czyli można, ale nie trzeba – dla podkręcenia smaku) 1 łyżeczkę cukru. Zmniejszyć moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała, tak jak w przypadku gotowania rosołu.
  2. Wrzucić fasolkę szparagową na wrzątek i od momentu ponownego zawrzenia wody liczyć czas gotowania. Fasolkę gotować pod lekko uchyloną pokrywką. Z reguły młodsza fasolka będzie już al dente po 4 minutach, a bardzo miękka po ok. 10 minutach. Starsza fasolka będzie wymagała przeważnie więcej niż 10 minut gotowania. Najlepiej od 4 minuty gotowania się wody wyławiać po 1 fasolce co jakiś czas i smakować, czy jest tak odpowiednio miękka, jakbyśmy chcieli.
  3. Ugotowaną fasolkę wrzucić na sitko i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody, a następnie dowolnie podawać – samą lub z dodatkami, np. z bułką tartą i masełkiem.

Jak ugotować fasolkę szparagową zieloną?

To kolejne pytanie, które często zadajecie mi w wiadomościach prywatnych, zwłaszcza osoby młode, dopiero zaczynające swoją przygodę w kuchni. Pytacie także z czym podawać zieloną fasolkę szparagową. Powyżej już krótko wspomniałam, że jej gotowanie różni się nieco od gotowania fasolki szparagowej żółtej. Ile się gotuje fasolka szparagowa zielona możecie przeczytać poniżej.

Gotowanie fasolki szparagowej zielonej – krok po kroku:

  1. Fasolkę szparagową zieloną tak samo jak żółtą trzeba obrać i oczyścić z ewentualnych łyk. Tak samo również trzeba odciąć końcówki po obu stronach. Przygotować garnek, wlać 2 litry wody i doprowadzić ją do wrzenia. Także dodać 1 łyżeczkę soli oraz ewentualnie 1 łyżeczkę cukru wedle uznania.
  2. Następnie na wrzątek wrzucić zieloną fasolkę i od ponownego momentu zawrzenia wody liczyć czas gotowania. W przeciwieństwie do żółtej fasolki, zielona będzie wymagała dłuższej obróbki termicznej. Z reguły gotuje się ją od 8 do 20 minut (w zależności jak miękką fasolkę chcemy uzyskać oraz od tego, czy jest to odmiana wcześniejsza, czy późniejsza). Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje. Najlepiej od 8 minuty gotowania się wody wyławiać po 1 fasolce co jakiś czas i smakować, czy jest odpowiednio miękka.
  3. Ugotowaną zieloną fasolkę wrzucić na durszlak i przelać pod kranem zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Pozostawić do odsączenia, a następnie dowolnie podawać.

Jak gotować fasolkę szparagową


Fasolka szparagowa przepisy – z czym podawać?

Przepisów na dania z fasolki szparagowej krąży w Internecie bardzo dużo, jednak najbardziej popularna jest fasolka szparagowa gotowana oraz ta podana z usmażoną na maśle bułką tartą.

Fasolka szparagowa w słoikach to jednak moja ulubiona wersja fasolki. Taką fasolkę szparagową konserwową mogłabym jeść cały rok. Poznaj nasz najlepszy, sprawdzony przepis na fasolkę konserwową do słoików na zimę, która jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje!

Równie smaczna jest sałatka z fasolką szparagową, na którą znajdziecie przepis tutaj: Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta.

Fasolka szparagowa do obiadu 

Jakie są Wasze ulubione przepisy na fasolkę szparagową do obiadu? U nas najczęściej króluje w postaci fit, czyli gotowanej fasolki lub jako fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem. Czasami podajemy do obiadu po prostu fasolkę ze słoika, czyli taką konserwową wg przepisu mojej Babci.

Fasolka szparagowa może także stanowić samodzielne danie obiadowe, jak np. w przypadku naszego przepisu na fasolkę szparagową z mięsem mielonym.

Którą szparagówkę, żółtą, czy zieloną, wolicie bardziej? A może znacie jakieś super przepisy na fasolkę szparagową i chcielibyście się nimi podzielić w komentarzach pod tym wpisem?

Ile kalorii ma fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa żółta gotowana ma 31 kcal w 100 g produktu. Tyle samo kalorii ma fasolka szparagowa zielona. Indeks glikemiczny fasolki szparagowej wynosi 15, dlatego może być bez obaw spożywana przez cukrzyków. Fasolka szparagowa z bułką tartą oczywiście będzie już miała więcej kcal, w zależności ile użyjecie do jej wykonania masła oraz tartej bułki.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.