jak mrozić pierogi
Pierogi przepisy Przepisy na Boże Narodzenie

Jak mrozić pierogi?

Jak mrozić pierogi? To bardzo często zadawane pytanie latem, gdy mrozimy pierogi z sezonowymi owocami oraz w grudniu, gdy z różnych powodów planujemy zacząć szybciej przygotowania świąteczne. Poniżej opisałam Wam mój sposób na mrożenie pierogów, dzięki któremu zachowują one swój idealny kształt. Zapraszam!


Jak mrozić pierogi?

Mrozić pierogi można na kilka sposobów. Który jest najlepszy ciężko stwierdzić, bo każda gospodyni będzie twierdziła, że jej sposób jest najlepszy. Na początek opiszę Wam, jak ja to robię, a później wspomnę jeszcze o innych metodach, byście mogli wybrać taką, która Wam najbardziej odpowiada.

Jak zamrozić pierogi

Jak zamrozić pierogi żeby się nie posklejały? Najczęściej mrożę pierogi surowe, czyli takie nieugotowane. Po tym, jak już je ulepię, to przygotowuję kilka desek (najczęściej drewnianych do krojenia, ale mogą być też plastikowe tacki) i wykładam je przezroczystą folią spożywczą. Układam na nich pierogi, tak by na siebie nie nachodziły i się nie skleiły, przykrywając je z wierzchu również folią (dzięki temu pierogi podczas mrożenia nie będą wysychały, a to zapobiegnie ich pękaniu podczas gotowania). Potem takie tacki z pierogami wkładam do zamrażalnika na około 1-2 godziny lub więcej (w zależności jaką macie moc chłodzenia). Po 1-2 h sprawdzam, czy pierogi zamarzły. Jeśli nie, to mrożę je dalej – muszą stać się twarde. Kolejno już takie zamrożone pierogi należy poprzekładać do woreczków, wkładając do każdego woreczka taką porcję pierogów, jaką zjemy na raz.

Ile gotować mrożone pierogi?

Standardowo, świeże pierogi tuż po przygotowaniu gotuję w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię (czas zależy od tego na jaką grubość rozwałkowałam ciasto; grubsze ciasto należy oczywiście gotować 3 minuty zamiast 2). Po wrzuceniu do garnka, należy całość delikatnie zamieszać za pomocą drewnianej łyżki, by zapobiec przyklejeniu  się pierogów do dna. Można też do wody wlać odrobinę oleju. Mrożone pierogi gotuje się nieco dłużej – ok. 5-7 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Pamiętajcie również, by do garnka z gotującą się wodą nie wrzucać zbyt dużo na raz mrożonych pierogów, gdyż wtedy temperatura wody znacznie się obniży, a to grozi pękaniem i rozklejaniem się pierogów podczas gotowania.

Mrożenie ugotowanych pierogów

Tę metodę rzadko wykorzystuję, chyba, że ugotuję za dużo pierogów i ich nie zjemy na bieżąco – to wtedy właśnie mrożę ugotowane pierogi na zaś. Ale przejdźmy do konkretów – jak mrozić pierogi po ugotowaniu ich? Przede wszystkim najpierw po ugotowaniu przekładamy je na talerze, delikatnie przelewamy olejem, by się nie sklejały i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie przekładamy je na tackę i wsadzamy do zamrażarki, a potem, kiedy pierogi się już dokładnie zamrożą, to przekładamy je do woreczków i ponownie chwamy do zamrażarki.


Polecam jeszcze kilka moich przepisów. Na początek obowiązkowo do wypróbowania ciasto na pierogi. Jest idealne, najlepsze na świecie. Super się sprawdza zarówno do pierogów na słodko, jak i wytrawnie. Jeśli zaś chodzi o świąteczne pierogi, to koniecznie wypróbujcie pierogi z kapustą i grzybami. Wedle uznania grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, chociaż leśne grzybki mają o wiele lepszy aromat i smak.

Na koniec jeszcze taka dodatkowo informacja, bo pytaliście o to ostatnio, ile można przechowywać takie pierog. Zasada jest taka, że zamrożone pierogi należy umieścić w woreczkach i od razu podpisać – musi to być data ich przygotowania i licząc od tego czasu można je przechowywać do 6 miesięcy w zamrażalniku.

jak zamrozić pierogi

4.9 / 5 ( 78 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.