jak obrać jajko idealnie

Jak obrać jajko – szybko i ładnie?


Jak obrać jajko na twardo – szybko i ładnie? Dlaczego niektóre jajka trudno obrać? Skorupki urywają się w małych kawałkach razem z białkiem jajka? Przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się dlaczego niektóre jajka tak łatwo się obiera, a inne przysparzają nam problemów… oraz co zrobić, by temu zapobiec!


Tak więc, dlaczego jedne jajka obierają się łatwo i ładnie, a drugie nie?

Powodem jest tak zwana kwasowość białka jajka. Neutralne pH wynosi 7, zaś wszystko co poniżej i im bardziej niższe, tym bardziej kwasowe. Zaś wszystko co powyżej pH 7 jest zasadowe.

Świeże jajka są znacznie mniej zasadowe niż te starsze i ich pH wynosi zwykle 7,6 – 8,5. Wynika to z tego, że rozpuszczony w białku dwutlenek węgla tworzy słaby kwas obniżający pH. Jeśli skorupka jajka się uszkodzi i będzie nieszczelna, to czasem sprawia to, że dwutlenek węgla ulatnia się i pH białka rośnie.

Idąc dalej tym tropem, należy wspomnieć, że błonka, która znajduje się między białkiem a skorupką jajka zawiera dużo keratyny, która jest mocniejsza w kwaśnym środowisku. Oznacza to więc, że w świeżym, kwaśnym jajku białko wiąże się mocno z keratyną i po gotowaniu źle się od niej oddziela. W sklepach zwykle kupujemy jajka po 7-10 dniach od złożenia. Wówczas pH produktu osiąga 8,6-8,9, czyli takie, gdzie wiązania kreatyny się osłabiają i białko z łatwością oddziela się od błony.

To wszystko ma właśnie wpływ na to, czy jajko będzie się obierało łatwo czy trudno. Jaki z tego wniosek? Im jajko starsze, tym łatwiej je obrać. Bardzo świeże niestety trudno jest pozbawić skorupki.

jak obierać jajka

Co Ci będzie potrzebne do idealnego obierania jajek?

  • jajka
  • zimna woda
  • sól (ewentualnie soda oczyszczona lub ocet; ja jednak najczęściej używam soli)
  • garnek
  • ewentualnie szklanka (do mojej szybkiej metody obierania jajek, którą możecie obejrzeć we filmku na końcu wpisu)

Jak obierać jajka, by ich nie uszkodzić?

W okresie Wielkanocnym, ale nie tylko, każdemu z nas zależy, by ugotowane jajka ładnie prezentowały się na stole. By były idealne, bez uszkodzeń i oderwanych kawałków białka.  Trzymaj się poniższych kroków, a na pewno udać Ci się łatwo i szybko obrać jajka ze skorupek, by pozostały idealne.

Obieranie jajek – krok po kroku:

  1. Co zrobić, żeby jajka nie popękały w trakcie gotowania? Najpierw, zanim jeszcze przystąpi się do gotowania jajek, należy je wyciągnąć z lodówki, najlepiej na minimum godzinę, by nabrały temperatury pokojowej. Jeśli nie macie tyle czasu do dyspozycji, to wystarczy, że umyjecie jajka w ciepłej wodzie lub zalejecie je w garnku letnią wodą i tak pozostawicie na ok. 10 minut.
  2. Kolejno do garnka (odpowiednio dużego – w zależności ile jajek będziecie gotować – powinien być tak duży, by wszystkie jajka leżały swobodnie na dnie) włożyć jajka, zalać je zimną wodą i wsypać jedną bardzo czubatą łyżkę soli. Postawić garnek na ogniu i ugotować jajka. Koniecznie zobacz nasze 2 wpisy: Jak i ile gotować jajko na miękko? oraz Jak gotować jajka na twardo?
  3. Po ugotowaniu należy odlać część wody z garnka i cały czas dolewać zimnej, aż wyprze ona całkowicie ciepłą wodę. Kolejno trzeba potrząsnąć porządnie garnkiem lub każde jajko z osobna wyjąć  i poobijać je w paru miejscach o brzeg garnka, a następnie ponownie zanurzyć w zimnej wodzie i pozostawić na parę minut. Kolejno odcedzić jajka z wody i można zabrać się za ich obieranie. Skorupka powinna odchodzić bez problemu, a jajka pozostał ładne, bez żadnych uszkodzeń.

Jakie są jeszcze inne metody, poza dodawaniem soli, na łatwe obieranie jajek?

Niektórzy do wody dodają pół łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżkę octu spirytusowego. Reszta kroków wygląda tak samo jak powyżej.


To właśnie sól w wodzie do gotowania powoduje, że skorupka później daje się łatwo obrać. Sól zmienia także gęstość wody, a to powoduje, że nawet kiedy jajko w czasie gotowania pęknie to środek nie wypłynie. Takie same właściwości spełnia dodanie do wody octu, czy sody oczyszczonej.

jak szybko i ładnie obrać jajka

Jak obrać jajko w zaledwie trzy sekundy? Genialny trik!

Obieranie ugotowanego na twardo jajka to często prawdziwa szkoła cierpliwości. Dzięki poniższemu trikowi (oczywiście stosując się również do wcześniejszych zaleceń, jak dodanie soli itd.) obierzecie jajko w parę sekund i to bez większego wysiłku.

Aby ugotowane na twardo jajko szybko pozbawić skorupki, należy umieścić je w szklance, zalać zimną wodą i energicznie potrząsać szklanką przez kilka sekund. Koniecznie zobaczcie ten filmik!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Jak obrać jajko – szybko i ładnie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.