Soczysty łosoś z frytkami,, jak przygotować soczystą rybę?

Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta?

Mięso ryby przyrządzamy na wiele różnych sposobów – gotujemy, pieczemy, smażymy czy grillujemy. Prawidłowo przyrządzona i przyprawiona ryba jest nie tylko źródłem witamin, ale także kopalnią różnych smaków. Jeśli zadbamy o to, aby była wystarczająco soczysta, to będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jak sprawić, by poddawana obróbce termicznej ryba nie była sucha?

Ogólne zasady obróbki termicznej ryb

Przyrządzona ryba staje się zbyt sucha najczęściej wtedy, gdy jej obróbka termiczna trwa zbyt długo lub temperatura jest zbyt wysoka. Taka potrawa nie jest esencjonalna w smaku – suche mięso jest znacznie mniej aromatyczne. Jak tego uniknąć?

Podstawową kwestią warunkującą czas obróbki termicznej mięsa rybiego jest rodzaj ryby i jej wielkość. Przyjmuje się, że na każde 2,5 cm grubości fileta winno przypadać około 10 minut pieczenia (pamiętajmy jednak, że ryba pieczona w folii aluminiowej potrzebuje zwykle nieco więcej czasu). Podobnie sprawa ma się z gotowaniem ryby na parze – chudy filet powinien być gotowy w ciągu kilkunastu minut.

Propozycja podania łososia



Warto również nie zapominać o tym, że jeśli nacieramy rybę przyprawami lub marynujemy ją przed przyrządzeniem, to solić okaz powinniśmy dopiero tuż przed pieczeniem czy smażeniem – sól wyciąga wodę z mięsa, dlatego nie warto poddawać mięsa zbyt długiemu działaniu soli, gdyż wtedy ryba będzie sucha.

Sposoby na soczystą rybę

Aby mięso ryby było prawdziwie soczyste i aromatyczne, należy jego smak zamknąć w środku. Są na to dwa sposoby. Pierwszym z nich jest poddanie mięsa działaniu wysokiej temperatury na początku przyrządzania potrawy – tak, aby białko szybko ścięło się na powierzchni skóry i tym samym zatrzymało wodę oraz esencję smakową ryby w środku. Można tego dokonać poprzez krótkie obsmażenie ryby przed pieczeniem, można też od razu zrobić to z pomocą piekarnika. W tym przypadku należy rozgrzać piekarnik do około 250 stopni, a następnie wyłączyć go. Około 1,5 kilogramowy okaz wkładamy do piekarnika na 20 min – temperatura w urządzeniu powoli zacznie spadać, dzięki czemu na początku pieczenia cały smak ryby zostanie zamknięty w mięsie, co zapobiegnie jego wysuszeniu.

Pyszny i soczysty karp na sałacie


Alternatywną opcją jest zastosowanie folii aluminiowej lub specjalnego rękawa, które zapobiegną odparowaniu esencjonalnych soków z mięsa rybnego. Pamiętajmy jednak, by zawsze mięso (obojętnie jakie) przeznaczone do pieczenia owijać błyszczącą stroną folii, gdyż w ten sposób zatrzymamy ciepło w środku.

Chude ryby, najlepiej przed pieczeniem marynować przez kilka godzin, a później piec w towarzystwie warzyw lub zapiekać w sosie. W ten sposób ich mięso będzie aksamitne i kusząco soczyste.

Jeśli preferujemy rybę smażoną to pamiętajmy o tym, że olej wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i dopiero układamy filety. Rybę obsmażamy z każdej strony – robimy to na dużym ogniu i bez przykrycia. Następnie, gdy już jej smak został zamknięty w środku, wtedy ogień zmniejszamy i kontynuujemy smażenie przez kilka minut. W ten sposób uzyskamy soczystą i pełną aromatu potrawę.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.