Jaką rybę wybrać do sushi, aby było pyszne?

Jaką rybę wybrać do sushi?


Sushi to zdecydowanie najpopularniejsza japońska potrawa, znana na całym świecie. Polacy także rozsmakowali się w tradycyjnym posiłku rodem z kraju kwitnącej wiśni, stąd dostępność barów z sushi jest dość powszechna. A jeśli zechcemy spróbować własnych sił w przygotowaniu sushi? Robiąc sushi w domu, warto pamiętać, że połowę sukcesu będzie stanowić jakość ryby, którą wykorzystamy w tym daniu.

Sekrety dobrego sushi

Słowo „sushi” odnosi się do gotowanego, krótkoziarnistego ryżu aromatyzowanego octem, który spożywany jest zwykle z dodatkiem ryb, skorupiaków, jajek czy warzyw. Krążki ryżowe modelowane są w płatach kach nori, przygotowanych z alg morskich lub też w macie bambusowej (makisu). Świeżą, surową, wyfiletowaną i cienko pokrojoną rybę z kolei określa się mianem „sushimi”. Danie uzupełnia się o sos sojowy, japoński chrzan wasabi oraz pokrojoną w plasterki rzodkiew japońską.

Przepyszne sushi z łososiem w trzech kawałkach

Gatunki ryb do sushi

Sushi najlepiej wykonać z ryb morskich, gatunki słodkowodne w tym przypadku się nie sprawdzą. Powszechnie wykorzystywanymi do sushi rybami są łosoś lub tuńczyk. Łososia powinno się wybierać jedynie oceanicznego. Rybę można tylko lekko osolić, ale również grillować, wędzić czy marynować. Tuńczyka zwykle stosuje się w jego surowej postaci. Do przygotowania sushi świetnie sprawdzi się również makrela, którą można skropić octem lub sokiem z cytryny. W Japonii popularny jest także węgorz. Pamiętać jednak należy, że krew tej ryby jest dla ludzi trująca, dlatego węgorza nie spożywa się na surowo. Taką rybę, uprzednio wyfiletowaną, opala się, następnie grilluje i doprawia. Do sushi również można wykorzystać pstrąga czy halibuta. Z ostrożnością należy podchodzić do tzw. ryby maślanej, która choć wyśmienita w smaku, jest trudna w obróbce i może powodować alergie i problemy gastryczne, takie jak biegunki czy nudności.

Do sushi nierzadko dodawane są także owoce morza, takie jak krewetki, ośmiornice, kraby, jak również ryba saba, o wyrazistym, ostrym zapachu.

Przykład jak można podać sushi w domu

Jak kupować ryby?

Podstawą sushi jest dobrej jakości surowe mięso ryby, dlatego też niezmiernie istotne jest, by kupować tylko świeże okazy. Nabywając niezbyt świeżą rybę, która dość długo leżała na stoisku nie tylko sprawimy, że nasze sushi nie będzie smaczne, ale także może powodować zatrucia. Dlatego też w trosce o własne zdrowie kupujmy jedynie świeże i dorodne okazy. Jak sprawdzić, czy ryba, którą zamierzamy nabyć jest świeża? To proste, wystarczy pamiętać o kilku aspektach, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę. Ryba nie powinna pachnieć zbyt intensywnie, jej oczy winny być jasne, lśniące i wypukłe, skrzela zaś intensywnie czerwone, skóra wilgotna, łuski lśniące, a samo mięso jędrne i sprężyste – naciśnięcie skóry nie powinno pozostawić po sobie śladu wgniecenia. Okazy najlepiej kupować w całości, zaopatrując się jedynie w sprawdzonych i godnych zaufania sklepach. Ryba mrożona nie powinna być wybierana do spożywania na surowo, więc nie będzie się nadawać do zrobienia sushi.

Przygotowanie dobrego sushi w domowych warunkach nie jest prostym zadaniem. Niezwykle istotną kwestią podczas tworzenia tego rodzaju potrawy jest jakość i rodzaj ryby, którą zaserwujemy. Jeśli wybierzemy dobry, świeży okaz, możemy być niemal pewni, że danie okaże się smaczne.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.