Jakie wino podać do jedzenia?

Jakie przekąski podać do jakiego wina


Kolacja dla dwojga wymaga odpowiedniej oprawy – przygaszone światło, palące się świece, romantyczna muzyka, pyszne jedzenie oraz oczywiście wino. Przy butelce ulubionego trunku można również urządzić wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi. Warto jednak wiedzieć, jak komponować wina z różnymi potrawami i przekąskami, aby ich smaki się uzupełniały.


Jakie są ogólne zasady podawania wina?

W trakcie trwania jednego posiłku mogą być podawane różne wina. W takim przypadku zawsze przechodzi się od win słabszych do mocniejszych, mniej wyraźnie pachnących do tych bardziej aromatycznych oraz od młodszych do starszych. Dobrze jest znać tą zasadę zanim zaplanujemy kolację, przyjęcie czy spotkanie towarzyskie.

Przekąski idealne niemal na każdą okazję

Organizując spotkanie z przyjaciółmi najlepiej jest przyrządzić przekąski, które bez problemu można wziąć do ręki, czyli tzw. finger food. Idealnym tego przykładem są pomidorowe kanapeczki z serem mozzarella, do których powinno się podać delikatne białe wino. Można również zaserwować do niego deskę serów różnego rodzaju, uzupełnioną o czerwone i zielone winogrona, przekrojone truskawki, seler naciowy, marchewkę, a także szynkę oraz krakersy. Do delikatnych serów należy podawać łagodne białe wino, natomiast do odmian pikantnych serwujemy czerwone wino wytrawne.

Gościom można również zaserwować talarki ziemniaczane z piekarnika z sosem czosnkowym lub z sosem na bazie ketchupu, majonezu i śmietany.

Jako finger food bardzo dobrze sprawdzają się również szybkie w przygotowaniu grzanki czosnkowe oraz bruschetta z pomidorami i bazylią. Ich aromat bez dwóch zdań podkreśli wino czerwone.

Pyszne przekąski z ciasta francuskiego

Są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego smakowicie wyglądają. Przekąski w kształcie zapiekanki z ciasta francuskiego i pieczarek można przygotować w niespełna pół godziny i podawać je z czerwonym trunkiem, podobnie jak roladki z łososiem. Do każdego rodzaju wina warto zaserwować ślimaczki z szynką i serem.

Jakie wino podawać do różnego rodzajów potraw?

Romantyczna kolacja we dwoje wymaga większej finezji od osoby ją przyrządzającej, z tego powodu warto się dowiedzieć jakiego rodzaju wina będą smakować najlepiej z innymi produktami i konkretnymi potrawami.

Dania z drobiu należy podawać z lekkim winem białym lub czerwonym. Do kurczaka z rożna musi to być koniecznie drugi wariant.

Mięsne potrawy (głównie z rodzaju czerwonego) mogą być serwowane z różnymi rodzajami win. Natomiast do mięs smażonych, podobnie jak do pieczeni idealnie nadają się mocne, nieco bardziej schłodzone wina czerwone. Delikatne mięso jakim jest np. cielęcina może być podawane różowym winem musującym.

Do ryb podajemy wino białe. Jeśli takową usmażymy, to powinniśmy podać ten sam trunek, ale schłodzony. Przyrządzenie pikantnej ryby lub zupy wiąże się z podaniem lekkiego czerwonego wina.
Lekkie wina wytrawne serwujemy do dań ciepłych. Potrawy trochę bardziej złożone, w których składzie znajdują się mięso, makaron i pomidory należy skomponować z czerwonym lub różowym winem.

Przedstawione powyżej sposoby podawania różnych rodzajów wina do przekąsek i konkretnych produktów powinny towarzyszyć każdej osobie, która chce zorganizować niezapomniany wieczór bogaty w wiele smaków.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.