Kajzerki to pyszne pszenne bułeczki z charakterystycznymi nacięciami na wierzchu. Są dość małe, bo jedna kajzerka ma około 50 gramów. Czasami posypana jest ziarnami maku lub sezamu. Jeśli macie ochotę na domowe kajzerki, to gorąco zapraszam do korzystania z poniższego przepisu.
Kajzerka przepis
Te małe pszenne bułeczki o charakterystycznym kształcie i nacięciu zostały stworzone po raz pierwszy przez wiedeńskich piekarzy i nazwa “kajzerka” została stworzona właśnie na cześć cesarza Franciszka Józefa (gdyż z niemieckiego Kaiser oznacza cesarz). Obecnie bułki kajzerki są popularne na całym świecie, ale głównie w krajach europejskich.
Ilość nacięć w tej pszennej bułce zależy od regionu i tak np. w Krakowie kajzerka ma cztery nacięcia, zaś w Warszawie 5 nacięć – i ta wersja jest najbardziej rozpowszechniona w innych rejonach Polski, głównie za sprawom wielkich sieci handlowych, w których jest dział z pieczywem.
Ile kalorii ma kajzerka?
Bułka kajzerka ma około 295 kcal w 100 g, czyli w 1 bułce o wadze 50 gramów jest ok. 150 kcal. Poza tym cechuje się ona niską zawartością tłuszczów i wapnia.
Bułki kajzerki – Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- 4/5 szklanki letniej wody – 200 ml
- 15 g drożdży świeżych
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko rozmiar M
- 2 łyżki miękkiego masła – ok. 50 g
Przepis na bułki kajzerki:
- Przygotować zaczyn. Do miseczki pokruszyć świeże drożdże. Dodać 1 czubatą łyżeczkę cukru, 90 ml letniej wody (temperatura wody nie powinna przekraczać 40 st. C) oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać, przykryć suchą ściereczką i odstawić na 10-15 minut w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. W tym czasie zaczyn powinien się spienić i zwiększyć swoją objętość.
- Następnie wszystkie powyższe składniki wraz z zaczynem wymieszać w misce (masło dodać na sam koniec), a następnie wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera i haków do wyrabiania ciasta drożdżowego. Od momentu, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia należy je wyrabiać mikserem przez 5 minut, a ręcznie przez ok. 10 minut. Ostatecznie ciasto powinno być dość gładkie i elastyczne.
- Przełożyć ciasto drożdżowe do miski delikatnie wysmarowanej olejem. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 10 części. Z każdej z nich uformować kulkę, a następnie lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć bułeczki ściereczką i ponownie pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40-45 minut (bułki muszą w tym czasie zwiększyć swoją objętość). Kolejno, po wyrośnięciu, naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką. Wierzch bułeczek dodatkowo można posmarować mlekiem za pomocą pędzelka.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) i piec bułeczki przez ok. 15 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Kroić dopiero po ostudzenia. Smacznego!
Polecam także wypróbować przepis na chleb z garnka.
Bułeczki rewelacja, robiłam 2 razy
Robiłam dziś przepyszne mi wyszły
Jakiej mąki użyć?
Zwykłej pszennej :) Ja używałam typ 650 :)
Właśnie robię, dam znać jak wyjdą :)
Masło dodajemy w kawałku czy roztopione?
W kawałku takie miękkie bardzo :)
Czy po zrobieniu zaczynu zmniejszamy ilosc wody od podanych skladnikow ?
Tak, składniki na zaczyn zabieramy z ogólnej puli składników. Nie są to dodatkowe składniki.