Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera


Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera poleciła mi koleżanka z pracy :) Jest to prosty, a jakże pyszny pomysł na obiad, zwłaszcza piątkowy :) Przepis pochodzi z książki “Gotuj sprytnie jak Jamie”.


Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 500 g brokuła
  • 90 g sera cheddar (można zastąpić zwykłym żółtym serem)
  • 1 średni kalafior (ok. 1kg)
  • 2 kromki czerstwego chleba lub ciabatty
  • 2 gałązki świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego
  • 25g płatków migdałowych do kruszonki plus odrobina (ok. 5-10g) do posypania wierzchu zapiekanki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem
 

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Wykonanie:

  1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie al dente (na pół twardo). Po ugotowaniu odsączyć z wody.
  2. Brokuła podzielić na różyczki, następnie posiekać na drobniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem i gotować do czasu aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu odsączyć z wody, rozgnieść widelcem.
  3. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wrzucić wraz z masłem do garnka i gotować na średnim ogniu. Kiedy masło się roztopi , dodać mąkę i mieszać minutę, do otrzymania jednolitej, złotej konsystencji, a następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając całość trzepaczką do czasu uzyskania gładkiego, gęstego sosu beszamelowego. Wrzucić rozgniecionego brokuła, wymieszać. Dodać połowę startego sera cheddar (lub zwykłego, żółtego sera) i dość porządnie doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Ułożyć kalafior na dnie naczynia do zapiekania, zalać go brokułowym beszamelem, posypać resztą startego cheddara.
  5. Zmiksować pieczywo na okruchy w blenderze, wsypać listki tymianku oraz migdały i zmiksować ponownie. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu i równomiernie posypać wierzch zapiekanki.
  6. Całość zapiekać około 50-60 minut, aż danie ładnie się zarumieni i będzie upieczone w środku.
  7. Wierzch zapiekanki można ozdobić uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego!

kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.