Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera poleciła mi koleżanka z pracy :) Jest to prosty, a jakże pyszny pomysł na obiad, zwłaszcza piątkowy :) Przepis pochodzi z książki “Gotuj sprytnie jak Jamie”.
Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 500 g brokuła
- 90 g sera cheddar (można zastąpić zwykłym żółtym serem)
- 1 średni kalafior (ok. 1kg)
- 2 kromki czerstwego chleba lub ciabatty
- 2 gałązki świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego
- 25g płatków migdałowych do kruszonki plus odrobina (ok. 5-10g) do posypania wierzchu zapiekanki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Wykonanie:
- Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie al dente (na pół twardo). Po ugotowaniu odsączyć z wody.
- Brokuła podzielić na różyczki, następnie posiekać na drobniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem i gotować do czasu aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu odsączyć z wody, rozgnieść widelcem.
- Czosnek obrać przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wrzucić wraz z masłem do garnka i gotować na średnim ogniu. Kiedy masło się roztopi , dodać mąkę i mieszać minutę, do otrzymania jednolitej, złotej konsystencji, a następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając całość trzepaczką do czasu uzyskania gładkiego, gęstego sosu beszamelowego. Wrzucić rozgniecionego brokuła, wymieszać. Dodać połowę startego sera cheddar (lub zwykłego, żółtego sera) i dość porządnie doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
- Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Ułożyć kalafior na dnie naczynia do zapiekania, zalać go brokułowym beszamelem, posypać resztą startego cheddara.
- Zmiksować pieczywo na okruchy w blenderze, wsypać listki tymianku oraz migdały i zmiksować ponownie. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu i równomiernie posypać wierzch zapiekanki.
- Całość zapiekać około 50-60 minut, aż danie ładnie się zarumieni i będzie upieczone w środku.
- Wierzch zapiekanki można ozdobić uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego!
mąkę rozprowadzić wykorzystując wodę z brokuła…