Obiad

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera

Kuchnia : Polska

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera poleciła mi koleżanka z pracy :) Jest to prosty, a jakże pyszny pomysł na obiad, zwłaszcza piątkowy :) Przepis pochodzi z książki “Gotuj sprytnie jak Jamie”.


Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 500 g brokuła
  • 90 g sera cheddar (można zastąpić zwykłym żółtym serem)
  • 1 średni kalafior (ok. 1kg)
  • 2 kromki czerstwego chleba lub ciabatty
  • 2 gałązki świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego
  • 25g płatków migdałowych do kruszonki plus odrobina (ok. 5-10g) do posypania wierzchu zapiekanki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem
 

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Wykonanie:

  1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie al dente (na pół twardo). Po ugotowaniu odsączyć z wody.
  2. Brokuła podzielić na różyczki, następnie posiekać na drobniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem i gotować do czasu aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu odsączyć z wody, rozgnieść widelcem.
  3. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wrzucić wraz z masłem do garnka i gotować na średnim ogniu. Kiedy masło się roztopi , dodać mąkę i mieszać minutę, do otrzymania jednolitej, złotej konsystencji, a następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając całość trzepaczką do czasu uzyskania gładkiego, gęstego sosu beszamelowego. Wrzucić rozgniecionego brokuła, wymieszać. Dodać połowę startego sera cheddar (lub zwykłego, żółtego sera) i dość porządnie doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Ułożyć kalafior na dnie naczynia do zapiekania, zalać go brokułowym beszamelem, posypać resztą startego cheddara.
  5. Zmiksować pieczywo na okruchy w blenderze, wsypać listki tymianku oraz migdały i zmiksować ponownie. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu i równomiernie posypać wierzch zapiekanki.
  6. Całość zapiekać około 50-60 minut, aż danie ładnie się zarumieni i będzie upieczone w środku.
  7. Wierzch zapiekanki można ozdobić uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego!

kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem

4.7 / 5 ( 3 głosów )

1 thought on “Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here