kapsalon kebab holenderski z frytkami

Kapsalon – holenderski kebab


Kapsalon – czyli holenderski kebab, na którego składają się frytki przykryte shoarmą albo gyrosem i posypane startym serem. Następnie danie zapieka się do momentu roztopienia sera i kolejno przykrywa warstwą sałatki.
Danie to standardowo przygotowuje się w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kapsalon przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym, a potem podzielić go na porcje i rozłożyć na talerze.

Kapsalon – holenderski kebab – Składniki:

Składniki na frytki do Kapsalona:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Pozostałe składniki na Kapsalon:

  • 2 filety z piersi kurczak – ok. 600 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw kebab-gyros
  • 200 g sera żółtego (np. Gouda, Ementaler, Radamer)
  • pół główki sałaty lodowej – ok. 250 g
  • 6 dużych pomidorków, najlepiej dojrzałych i słodkich
  • pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g
  • pół średniego ogórka zielonego – ok. 100 g
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej

Składniki na sos nr 1:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego)

Składniki na sos nr 2:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo do stworzenia Kapsalona potrzebne będą:

  • 3 foremki aluminiowe prostokątne

surówka do kapsalona

kapsalon z sosem czosnkowym kapsalon w foremkach aluminiowych kapsalon kurczak zapiekany z serem kapsalon kurczak ser kapsalon holenderski kebab kapsalon frytki kapsalon frytki kurczak

Przepis na kapsalon – holenderski kebab:

  1. Przygotować frytki z piekarnika: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki, zalać wodą i pozostawić tak na godzinę, by się wymoczyły. Po tym czasie osuszyć je dokładnie, dodać olej i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać równomiernie frytki (tak, by nie nachodziły na siebie). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 st.C, piec z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie przemieszać frytki i piec jeszcze przez ok. 15-20 minut (również z termoobiegiem) aż frytki się zarumienią i będą chrupiące.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki przyprawy kebab-gyros, wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso się nieco zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnie, wrzucić kurczaka i smażyć do czasu aż się zarumieni i przestanie być surowy w środku.
  3. Przygotować sos nr 1, czyli po prostu wymieszać ze sobą ketchup z majonezem.
  4. Przygotować sos nr 2: Do jednej miseczki wrzucić majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
  5. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Na dno każdej aluminiowej foremki ułożyć upieczone frytki, na to podsmażonego kurczaka, a wierzch posypać startym serem. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec całość przez ok. 5 minut (do czasu rozpuszczenia się sera).
  7. Wyjąć foremki z piekarnika, polać najpierw sosem nr 1 (z ketchupu i majonezu), a następnie na wierzch każdej foremki wsypać sałatkę. Całość polać sosem czosnkowym. Smacznego!

holenderski kebab kapsalon kapsalon kebab frytki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

0 odpowiedzi na “Kapsalon – holenderski kebab

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.