kapsalon kebab holenderski z frytkami

Kapsalon – holenderski kebab

Kapsalon – czyli holenderski kebab, na którego składają się frytki przykryte shoarmą albo gyrosem i posypane startym serem. Następnie danie zapieka się do momentu roztopienia sera i kolejno przykrywa warstwą sałatki.
Danie to standardowo przygotowuje się w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kapsalon przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym, a potem podzielić go na porcje i rozłożyć na talerze.

Kapsalon – holenderski kebab – Składniki:

Składniki na frytki do Kapsalona:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Pozostałe składniki na Kapsalon:

  • 2 filety z piersi kurczak – ok. 600 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw kebab-gyros
  • 200 g sera żółtego (np. Gouda, Ementaler, Radamer)
  • pół główki sałaty lodowej – ok. 250 g
  • 6 dużych pomidorków, najlepiej dojrzałych i słodkich
  • pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g
  • pół średniego ogórka zielonego – ok. 100 g
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej

Składniki na sos nr 1:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego)

Składniki na sos nr 2:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo do stworzenia Kapsalona potrzebne będą:

  • 3 foremki aluminiowe prostokątne

surówka do kapsalona

kapsalon z sosem czosnkowym kapsalon w foremkach aluminiowych kapsalon kurczak zapiekany z serem kapsalon kurczak ser kapsalon holenderski kebab kapsalon frytki kapsalon frytki kurczak

Przepis na kapsalon – holenderski kebab:

  1. Przygotować frytki z piekarnika: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki, zalać wodą i pozostawić tak na godzinę, by się wymoczyły. Po tym czasie osuszyć je dokładnie, dodać olej i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać równomiernie frytki (tak, by nie nachodziły na siebie). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 st.C, piec z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie przemieszać frytki i piec jeszcze przez ok. 15-20 minut (również z termoobiegiem) aż frytki się zarumienią i będą chrupiące.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki przyprawy kebab-gyros, wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso się nieco zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnie, wrzucić kurczaka i smażyć do czasu aż się zarumieni i przestanie być surowy w środku.
  3. Przygotować sos nr 1, czyli po prostu wymieszać ze sobą ketchup z majonezem.
  4. Przygotować sos nr 2: Do jednej miseczki wrzucić majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
  5. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Na dno każdej aluminiowej foremki ułożyć upieczone frytki, na to podsmażonego kurczaka, a wierzch posypać startym serem. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec całość przez ok. 5 minut (do czasu rozpuszczenia się sera).
  7. Wyjąć foremki z piekarnika, polać najpierw sosem nr 1 (z ketchupu i majonezu), a następnie na wierzch każdej foremki wsypać sałatkę. Całość polać sosem czosnkowym. Smacznego!

holenderski kebab kapsalon kapsalon kebab frytki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.