Kapsalon – czyli holenderski kebab, na którego składają się frytki przykryte shoarmą albo gyrosem i posypane startym serem. Następnie danie zapieka się do momentu roztopienia sera i kolejno przykrywa warstwą sałatki.
Danie to standardowo przygotowuje się w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kapsalon przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym, a potem podzielić go na porcje i rozłożyć na talerze.
Kapsalon – holenderski kebab – Składniki:
Składniki na frytki do Kapsalona:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
Pozostałe składniki na Kapsalon:
- 2 filety z piersi kurczak – ok. 600 g
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw kebab-gyros
- 200 g sera żółtego (np. Gouda, Ementaler, Radamer)
- pół główki sałaty lodowej – ok. 250 g
- 6 dużych pomidorków, najlepiej dojrzałych i słodkich
- pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g
- pół średniego ogórka zielonego – ok. 100 g
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
Składniki na sos nr 1:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego)
Składniki na sos nr 2:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo do stworzenia Kapsalona potrzebne będą:
- 3 foremki aluminiowe prostokątne
Przepis na kapsalon – holenderski kebab:
- Przygotować frytki z piekarnika: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki, zalać wodą i pozostawić tak na godzinę, by się wymoczyły. Po tym czasie osuszyć je dokładnie, dodać olej i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać równomiernie frytki (tak, by nie nachodziły na siebie). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 st.C, piec z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie przemieszać frytki i piec jeszcze przez ok. 15-20 minut (również z termoobiegiem) aż frytki się zarumienią i będą chrupiące.
- Kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki przyprawy kebab-gyros, wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso się nieco zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnie, wrzucić kurczaka i smażyć do czasu aż się zarumieni i przestanie być surowy w środku.
- Przygotować sos nr 1, czyli po prostu wymieszać ze sobą ketchup z majonezem.
- Przygotować sos nr 2: Do jednej miseczki wrzucić majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na dno każdej aluminiowej foremki ułożyć upieczone frytki, na to podsmażonego kurczaka, a wierzch posypać startym serem. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec całość przez ok. 5 minut (do czasu rozpuszczenia się sera).
- Wyjąć foremki z piekarnika, polać najpierw sosem nr 1 (z ketchupu i majonezu), a następnie na wierzch każdej foremki wsypać sałatkę. Całość polać sosem czosnkowym. Smacznego!
Bardzo dobry, robiłam dokładnie tak jak w przepisie, rewelacja
Polecam!
Mega pyszne i syte danie !
Wyszło idealnie ! ❤
Dziękuję za przepis
Zrobiłam kapsalon po raz pierwszy i jestem zachwycona, i nie tylko ja Zamiast czerwonej cebuli dodałam biała. I jest super.
Kukurydza jak najbardziej :) generalnie jestem zachwycona tym przepisem, robię drugi raz. Polecam do sosów, a szczególnie do tego czosnkowego zrobić samemu majonez… Robi robotę.
Kukurydza w kapsalonie????!!!
Od kiedy???
Po za tym wszystko ok.
A czemu nie ja robię z całą kolbą kukurydzy
Idąc tym tokiem myślenia, to do kapsalona można wrzucić co się chce i dalej nazywać to kapsalonem…
A jak ktoś lubi, to nie może?