zupa kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty – to zupa, którą warto zrobić póki sezon na młodą kapustę trwa. Jest pyszna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis. W naszym wykonaniu jest to zupa kapuściana z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a także młodej marchewki i młodych ziemniaków.


Zupa kapuśniak z młodej kapusty – Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800-900 g
  • ok. 300 g młodych ziemniaków (3 średnie sztuki)
  • 3 średnie młode marchewki – ok. 190 g
  • 1 litr bulionu drobiowego* (np. wywaru z rosołu)
  • 0,5 litra gorącej, przegotowanej wody (najlepiej wrzątku)*
  • ok. 170 g boczku wędzonego surowego
  • ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego + ewentualnie odrobina pieprzu mielonego do smaku (na koniec gotowania zupy)
  • średni pęczek koperku – ok. 25 g
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość soli może się różnić w zależności, jak słony był Wasz bulion, boczek i kiełbasa)


zupa kapuśniak

Zupa kapuśniak z młodej kapusty na bulionie – cenne uwagi:

*Zamiast 1 litra bulionu i 500 ml wrzątku możecie użyć do ugotowania zupy 1,5 litra bulionu – wtedy zupa będzie trochę bardziej ‘tłusta”. Możecie też cały bulion zastąpić wodą, ale moim zdaniem zupa wtedy będzie mniej apetyczna niż ta przygotowana na domowym bulionie drobiowym.

Ewentualnie zamiast bulionu drobiowego można użyć bulionu z jarzyn, np. z mojego przepisu tutaj: domowy bulion warzywny.

zupa kapuśniak przepis

kapuśniak z młodej kapusty z koperkiem

Przepis na zupę kapuśniak z młodej kapusty:

  1. Kapustę pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Następnie ją umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, a następnie poszatkować liście (średnio-grubo – tak jak na załączonych zdjęciach).
  2. Młode marchewki i młode ziemniaki obrać cieniutko. Marchewki pokroić w plasterki, a ziemniaki w kostkę o boku ok. 1 cm.
  3. Kiełbasę pozbawić jelita (wedle uznania) i pokroić na półplasterki.
  4. Boczek wędzony surowy pozbawić skóry, a następnie pokroić go w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Wrzucić boczek na zimną patelnię, włączyć palnik na minimalny płomień  i podsmażać boczek do czasu aż się lekko zarumieni, a tłuszcz z niego wytopi. Będzie to trwało ok. 5-7 minut. Jeśli Wasz boczek był mało tłusty, to można na patelnię dorzucić 1 łyżkę oleju rzepakowego. Następnie na patelnię wrzucić pokrojone młode ziemniaki, zwiększyć odrobinę płomień i smażyć ziemniaki również do czasu aż się lekko zarumienią (przez ok. 5 minut). Na koniec na patelnię wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć przez kolejne 4-5 minut.
  5. Do dość dużego garnka (o pojemności 4-5 litrów) wrzucić poszatkowaną kapustę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz całą zawartość patelni. Na tej samej patelni podgrzać odrobinę bulionu, wypłukać patelnię i jej zawartość przelać do garnka z patelnią. Pozostałą część bulionu podgrzać z 500 ml gorącej wody i gdy zacznie lekko wrzeć przelać również do garnka z kapustą.
  6. Wstawić garnek z zupą na mały płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do czas aż warzywa będę już prawie miękkie). Następnie do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany drobno koperek oraz płaską łyżeczkę soli (i ewentualnie odrobinę świeżo mielonego pieprzu do smaku). Gotować całość jeszcze przez 5 minut. Na koniec, wedle uznania możecie zagęścić zupę zasmażką lub tak jak ja – oprószyć ją świeżym koperkiem. Z podanych składników wyszło mi około 2 litrów zupy kapuścianej. Smacznego!

kapuśniak z młodej kapusty i boczku

zupa kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

przepis na kapuśniak z młodej kapusty

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.