Karkówka pieczona w ketchupie – prosta, pyszna, krucha karkówka zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką. Polecam na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Z kilograma karkówki wydzieliłam 7 plastrów o grubości ok. 1-1,5 cm.
Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche.
Karkówka pieczona w ketchupie – Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 średnie cebule – ok. 250g
- 2 papryki czerwone – ok. 400g
- 350 g pieczarek
- 560 g ketchupu pikantnego (u mnie Madero)
- 100 ml wody
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- mąka pszenna do oprószenia mięsa
- olej rzepakowy do smażenia
Karkówka pieczona w ketchupie – Wykonanie:
- Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1-1,5 cm. Rozklepać delikatnie tłuczkiem. Oprószyć je z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Nastepnie otoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć karkówkę z obu stron. Odstawić.
- Cebule obrać, pokroić w piórka.
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
- Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
- W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie podsmażoną karkówkę, następnie cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w kostkę, a na wierzchu pieczarki pokrojone w plasterki.
- Całość polać ketchupem wymieszanym z wodą.
- Przykryć naczynie żaroodporne, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C i zapiekać przez ok. 90 minut. Podawać np. z chlebem. Karkówka najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Smacznego!