karmel
Desery Słodkości

Sos karmelowy

Kuchnia : Polska

Lubicie sos karmelowy? Ja baaardzo. Karmel to super dodatek do lodów, gofrów, ciast lub deserów. Poniższy przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, więc gorąco zachęcam do jego wypróbowania.

Jak zrobić domowy karmel?

Zapewne wiecie, że karmel to nic innego jak roztopiony na patelni cukier. Zaś sos powstały na jego bazie to sos karmelowy. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a jedyny warunek jaki trzeba spełnić, to taki, by nie zgubił nas pospiech. Dlatego przy robieniu domowego karmelu najlepiej dać sobie czas i stać przy patelni, by móc regulować odpowiednio płomień i odpowiednio szybko zareagować, gdyby temperatura karmelu była zbyt wysoka. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście domowego karmeli, to spokojnie, nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie on Wam za pierwszym razem, bo po prostu trzeba wyczuć odpowiedni moment, by cukier się nie przypalił, a karmel nie stał się przez to gorzki.

W zależności od ilości dodanej śmietanki kremówki – sos wyjdzie mniej lub bardziej rzadki. Tak więc jeśli chcecie mocno gęsty sos, to śmietanki można dodać np. 70 ml, a jeśli bardziej płynny, to nawet 100-110 ml.

Taki sos karmelowy można spokojnie przechowywać w lodówce, a przy chęci wykorzystania go w późniejszym czasie, wystarczy go po prostu podgrzać, by znów stał się płynny.

przepis na karmel

Składniki:

  • pół szklanki cukru – ok. 110 g
  • 25 g miękkiego masła
  • 90 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sos do deserów i lodów

Przepis na karmel i sos karmelowy:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Śmietankę kremówkę wymieszać wraz z ekstraktem waniliowym.
  3. Na patelnię lub rondel z grubym dnem wsypać cukier i równomiernie go rozprowadzić. Kolejno na małym ogniu zacząć go podgrzewać, pamiętając o tym, by nie mieszać cukru!!!
  4. Po kilku – kilkunastu minutach cukier powinien zacząć się topić i zmieniać barwę na złoto-bursztynową. To właśnie ten moment, którego należy pilnować. Dalsze czekanie może sprawić, że cukier zacznie się przypalać. W tym momencie należy zmniejszyć płomień na bardzo mały i dodać miękkie masło. Dokładnie wymieszać, by masło całe się roztopiło i połączyło z karmelem. Kolejno należy wlać śmietankę wymieszaną z ekstraktem waniliowym – należy szybko zacząć mieszać do połączenia się składników. Podgrzewać sos karmelowy jeszcze przez ok. 1-2 minuty, by nieco zgęstniał.
  5. Następnie zdjąć sos karmelowy z ognia i przelać do słoiczka. Wykorzystać od razu do deserów, ciast itd., lub szczelnie zamknąć słoiczek i schować karmelowy sos do lodówki, by wykorzystać go w późniejszym czasie. Smacznego!

UWAGI do przepisu:

  1. Sos karmelowy w chłodziarce można przechowywać do 2 tygodni, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Można go również zamrozić i wtedy czas jego przydatności wydłuża się do 3 miesięcy. Przed użyciem oczywiście trzeba sos podgrzać, by znów był płynny.
  2. Jeśli do sosu doda się szczyptę soli powstanie nam solony karmel.
przepis na sos karmelowy
5 / 5 ( 5 głosów )

1 thought on “Sos karmelowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here