karp pieczony ze śliwkami

Karp pieczony ze śliwkami


Karp pieczony ze śliwkami to przepyszna propozycja na wigilijnego karpia. Jest on lekko słodki w smaku i bardzo soczysty. Karp pieczony z poniższego przepisu jest jednym z moich ulubionych dań jeśli chodzi o karpia na Wigilię.


Karp z piekarnika

Poniższy przepis na to pomysł na karpia, którego najpierw obsmażamy, a następnie pieczemy w piekarniku. Jeśli szukacie przepisu jak usmażyć karpia tradycyjnie, to polecam nasz wpis: karp smażony wigilijny, w którym znajdziecie 2 proste i szybkie sposoby na przygotowanie tej ryby w postaci smażonej. Dodatkowo przeczytacie tam o kilku ważnych wskazówkach, które wyjaśnią Wam, co zrobić, by pozbawić karpia smaku mułu. Karp pieczony z poniższego przepisu wychodzi bardzo smaczny i jest jednym z moich ulubionych dań jeśli chodzi o karpia na Wigilię. Jest on lekko słodkawy w smaku, a zarazem bardzo soczysty. Gorąco polecam ten przepis na karpia wigilijnego. Więcej inspiracji na tę rybę znajdziecie w zakładce: karp przepisy.

Pieczony karp ze śliwkami – Składniki:

  • ok. 600 kg karpia
  • mąka pszenna do panierowania
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 suszone śliwki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mała garść orzechów włoskich – ok. 15 g
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • cytryna w plasterkach do ozdoby (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na karpia z piekarnika duszonego w winie ze śliwkami:

  1. Zanim przystąpisz do wykonywania tego przepisu, zapoznaj się proszę z notką, mówiącą o tym, jak przygotować karpia, by pozbawić go posmaku mułu. Wszelkie wskazówki na ten temat znajdziesz tutaj: karp smażony wigilijny. Karpia jeszcze przed wymoczeniem należy pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża) oraz płetw (można je uciąć nożyczkami kuchennymi). Następnie porządnie opłukać rybę pod bieżącą wodą, by pozbawić ją śluzu. Osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Tak oczyszczone filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki (o szerokości ok. 3 cm). Następnie moczyć go w mleku i cebuli, tak jak opisałam to tutaj: karp wigilijny – jak go przyrządzić?. Kolejno ponownie osuszyć rybę i skropić ją sokiem z cytryny. Przełożyć do czystego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć rybę, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić solą, pieprzem. Następnie otoczyć każdy kawałek ryby w mące pszennej.
  2. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą lub olejem rzepakowym, co zapobiegnie przypalaniu się masła. Podsmażyć karpia z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przełożyć go do naczynia żaroodpornego i odstawić na bok.
  3. Oczyszczone filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki. U mnie są to paski o szerokości ok. 3 cm. Otoczyć rybę w mące.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Podsmażyć karpia z obu stron na rumiano.
  5. Dzień wcześniej namoczyć śliwki suszone w wodzie, tak by były całe przykryte. Po namoczeniu i odsączeniu z wody przekroić je na połówki.
  6. W garnuszku wymieszać czerwone wino z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzać, dodać namoczone śliwki, zagotować i wrzucić pokrojone orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  7. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i podpiec w piekarniku przez 15 minut w 200 st. C. Wyjąć rybę z piekarnika, opcjonalnie oprószyć natką pietruszki lub ozdobić plasterkami cytryny. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Karp pieczony ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.