Karp w śmietanie – to proste danie wigilijne, które pojawia się na świątecznym stole chyba równie często jak karp smażony, czy w galarecie. Jego wersji jest tyle, ile domów w Polsce ;) Każdy ma na niego swój ulubiony przepis. Karp w śmietanie na święta może być w wersji duszonej na patelni lub zapiekany w piekarniku. Ja w tym roku podzielę się z Wami moimi dwoma ulubionymi przepisami na karpia w śmietanie – pierwszy najprostszy z najprostszych (na którego przepis znajdziecie właśnie w tym wpisie) oraz drugi zapiekany, który jest równie pyszny, ale wymaga nieco większego nakładu pracy.
A u Was jaki karp na święta króluje? Zwykły smażony, duszony w śmietanie, karp w galarecie, czy jeszcze jakiś inny przepis?
Karp w śmietanie – Składniki:
Składniki do wymoczenia karpia:
- 500 ml mleka
- 1 cebula – ok. 140g
- 1 mała cytryna lub pół dużej cytryny
Składniki na karpia w śmietanie:
- 4 dzwonka karpia – ok. 800g
- 1 cebula – ok. 120-130 g
- 300 ml śmietanki kremówki
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
Karp wigilijny – o czym należy pamiętać?
Karp smażony jest tradycyjnym daniem wigilijnym w wielu polskich domach. By go nieco urozmaicić można go właśnie dusić w śmietanie – na patelni lub w piekarniku. Zanim jednak przystąpi się do przygotowania tego dania należy pamiętać o tym, by karpia najpierw wymoczyć w mleku i cebuli (podobnie jak kotlety schabowe), a po dłuuugim wymoczeniu, a następnie osuszeniu ryby skropić ją sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na karpia na święta duszonego w śmietanie znajdziecie poniżej.
Przepis na karpia duszonego w śmietanie:
- Karpia na wstępie (tylko etap moczenia i panierowania) przyrządzić tak samo jak zwykłego karpia smażonego. Jak to zrobić możesz przeczytaj w tym wpisie: tradycyjny karp wigilijny. Jednak do tego przepisu polecam karpia smażonego tylko w mące, a nie w bułce tartej. Wymoczonego karpia i już oprószonego mąka, odstawić na bok.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej na maśle klarowanym) podsmażyć cebulę do czasu aż się lekko zarumieni. Następnie do cebuli dodać ok. 2 łyżki masła klarowanego i kolejno oprószonego mąką karpia. Smażyć rybę na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by płomień palnika nie był zbyt duży, ponieważ wtedy ryba może spalić się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowa.
- Śmietankę kremówkę doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Gdy karp (w panierce tylko z mąki) będzie już podsmażony z obu stron, zlać z patelni nadmiar tłuszczu (o ile taki pozostał), a do podsmażonej na patelni ryby i cebuli wlać śmietankę kremówkę i dusić przez kilka minut, do czasu aż sos śmietanowy nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przełożyć rybę na półmisek i oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

