karp w śmietanie duszony

Karp w śmietanie


Karp w śmietanie – to proste danie wigilijne, które pojawia się na świątecznym stole chyba równie często jak karp smażony, czy w galarecie. Jego wersji jest tyle, ile domów w Polsce ;) Każdy ma na niego swój ulubiony przepis. Karp w śmietanie na święta może być w wersji duszonej na patelni lub zapiekany w piekarniku. Ja w tym roku podzielę się z Wami moimi dwoma ulubionymi przepisami na karpia w śmietanie – pierwszy najprostszy z najprostszych (na którego przepis znajdziecie właśnie w tym wpisie) oraz drugi zapiekany, który jest równie pyszny, ale wymaga nieco większego nakładu pracy.

A u Was jaki karp na święta króluje? Zwykły smażony, duszony w śmietanie, karp w galarecie, czy jeszcze jakiś inny przepis?


Karp w śmietanie – Składniki:

Składniki do wymoczenia karpia:

  • 500 ml mleka
  • 1 cebula – ok. 140g
  • 1 mała cytryna lub pół dużej cytryny

Składniki na karpia w śmietanie:

  • 4 dzwonka karpia – ok. 800g
  • 1 cebula – ok. 120-130 g
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

 

Karp wigilijny – o czym należy pamiętać?

Karp smażony jest tradycyjnym daniem wigilijnym w wielu polskich domach. By go nieco urozmaicić można go właśnie dusić w śmietanie – na patelni lub w piekarniku. Zanim jednak przystąpi się do przygotowania tego dania należy pamiętać o tym, by karpia najpierw wymoczyć w mleku i cebuli (podobnie jak kotlety schabowe), a po dłuuugim wymoczeniu, a następnie osuszeniu ryby skropić ją sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na karpia na święta duszonego w śmietanie znajdziecie poniżej.

karp w śmietanie

 

Przepis na karpia duszonego w śmietanie:

  1. Karpia na wstępie (tylko etap moczenia i panierowania) przyrządzić tak samo jak zwykłego karpia smażonego. Jak to zrobić możesz przeczytaj w tym wpisie: tradycyjny karp wigilijny. Jednak do tego przepisu polecam karpia smażonego tylko w mące, a nie w bułce tartej. Wymoczonego karpia i już oprószonego mąka, odstawić na bok.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej na maśle klarowanym) podsmażyć cebulę do czasu aż się lekko zarumieni. Następnie do cebuli dodać ok. 2 łyżki masła klarowanego i kolejno oprószonego mąką karpia. Smażyć rybę na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by płomień palnika nie był zbyt duży, ponieważ wtedy ryba może spalić się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowa.
  4. Śmietankę kremówkę doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Gdy karp (w panierce tylko z mąki) będzie już podsmażony z obu stron, zlać z patelni nadmiar tłuszczu (o ile taki pozostał), a do podsmażonej na patelni ryby i cebuli wlać śmietankę kremówkę i dusić przez kilka minut, do czasu aż sos śmietanowy nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Przełożyć rybę na półmisek i oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


przepis na karpia w śmietanie
wigilijny karp smażony w śmietanie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.