karp wigilijny smażony na maśle klarowanym

Karp wigilijny

Karp wigilijny – wszystko pięknie ładnie.. ale przyrządzanie karpia… te usuwanie łusek, płetw, patroszenie, a potem dzielenie na dzwonka to dla mnie męczarnia :) Zwłaszcza, jak noże nie są baaardzo ostre :) Zdecydowanie pod tym względem wolę do przygotowania świątecznego karpia użyć już gotowych dzwonków, z których ewentualnie trzeba usunąć kilka łusek i płetwę, bez zbędnego męczenia się. Podziwiam moją ś.p. Babcię, która rok w rok miała sporo cierpliwości, by takiego karpia sprawić od A do Z. A Wy? Lubicie to, czy też wolicie zakupić już karpia podzielonego na dzwonka lub filetowanego?

Ten poniższy przepis na karpia jest jednym z najprostszych, ale przecież w prostocie tkwi siła :) Tak więc polecam go gorąco na świąteczny stół.


Jak przyrządzić karpia? Kilka cennych wskazówek!

  • Pamiętajcie o porządnym wymoczeniu ryby, by pozbyć się posmaku mułu.
  • Karpia powinno smażyć się na maśle, najlepiej klarowanym. Ewentualnie można użyć świeżego masła połączonego z oliwą.
  • Karpia należy smażyć powoli, na małym ogniu, by nie spalił się na zewnątrz, a w środku pozostał surowy.
  • Można go usmażyć szybciej, a na chwilę przed Wigilią tylko odgrzać w piekarniku.
  • Jeśli kupujecie karpia w całości, to najpierw trzeba go wypatroszyć, potem ostrym nożem pozbawić łusek (usuwając w kierunku od ogona do głowy), kolejno odciąć wszystkie płetwy oraz ogon i głowę. Pozostałą część ryby podzielić na dzwonka za pomocą ostrego noża – by łatwiej się to robiło można się posłużyć również tłuczkiem do mięs, którym należy uderzać w nóż, by łatwiej było przebić się przez kręgosłup.
  • Niektórzy twierdzą, że karp lepiej smakuje jak jest przemrożony oraz, że należy kupować takie karpie, które nie są przerośnięte, czyli mniejsze niż 2 kg.

karp smażony w mące

karp smażony w bułce tartej lub w mącekarp wigilijny

Jak zlikwidować posmak mułu z karpia?

  • poprzez moczenie w mleku (niektórzy zamiast w mleku moczą karpia w maślance)
  • poprzez obłożenie plastrami cebuli (niektórzy obkładają startą marchewką, inni startym korzeniem pietruszki)
  • poprzez skropienie cytryną
  • lub metodą wędkarską – po odłowieniu i już uśmierceniu karpia, można go przed skrobaniem i patroszeniem polać go wrzątkiem – w ten sposób pozbędziemy się śluzu, który odpowiada za posmak mułu.

Karp smażony od lat jest tradycyjnym daniem wigilijnym w wielu polskich domach. U mnie najpierw karpia moczy się w mleku i cebuli (podobnie jak kotlety schabowe), a po dłuuugim wymoczeniu, a następnie osuszeniu skrapia się rybę sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na karpia na święta znajdziecie poniżej.

karp smażony na Wigilię

Karp wigilijny smażony – Składniki:

  • 4 spore dzwonka karpia – ok. 840 g
  • 2 szklanki mleka – 500 ml
  • 1 średnia cebula – ok. 140 g
  • sok z 1 małej cytryny
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia (lub oliwa z oliwek + zwykłe masło)

karp wigilijny smażony

Przepis na smażonego karpia wigilijnego:

  1. Dzwonka karpia pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża) oraz płetw (ucinam je nożyczkami kuchennymi). Następnie porządnie opłukać rybę pod bieżącą wodą, by pozbyć się jak najwięcej śluzu. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzwonka można pozostawić w całości lub można wyciąć kręgosłup, by powstały 2 kawałki ryby.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. Na dno pojemnika położyć kilka piórek cebuli, następnie ułożyć karpia, a między nim i na nim pozostałe piórka cebuli. Całość zalać dwiema szklankami zimnego mleka. Zamknąć pojemnik i schować do lodówki na całą noc (a najlepiej na całą dobę).
  4. Następnego dnia wyciągnąć karpia z pojemnika, otrzepać z nadmiaru płynu, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić dzwonka z obu stron sokiem z cytryny. Ponownie przełożyć do czystego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć karpia, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  5. Kolejno otoczyć każdy kawałek ryby w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Wedle uznania możecie panierować karpia tylko w mące, ale ja wolę karpia zdecydowanie w wersji z chrupiącą bułką tartą.
  6. Na patelni rozgrzać z 2-3 pełne łyżki masła klarowanego. Smażyć karpia na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by płomień palnika nie był zbyt duży, ponieważ wtedy ryba może spalić się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowa.
  7. Każdy usmażony kawałek karpia odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
  8. Karpia można usmażyć wcześniej, a tuż przed kolacją wigilijną, na chwilę przed podaniem włożyć go do piekarnika nagrzanego do ok. 100°C i podgrzać (zajmuje to ok. 10-15 minut). Smacznego!

Polecam również przepis na karpia w śmietanie.

przepis na karpia smażonego na święta
przepis na karpia smażonego na Boże Narodzenie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.