Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym

Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym

Czekoladowa karpatka – równie pyszna jak tradycyjna!

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • Mąka tortowa 200g
  • Woda 1 szklanka
  • Masło pół kostki (125g)
  • Jajko 5 średnich jajek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 2 pełne łyżki
  • Składniki na krem
  • Mąka tortowa 4 łyżki z górką
  • Mąka ziemniaczana 4 łyżki z górką
  • Jajko 4 średnie jajka
  • Mleko 750ml
  • Masło pół kostki (125g)
  • Cukier 150g w kryształkach
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Dodatkowo
  • Cukier puder
  • Czekolada mleczna tabliczka
Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym

Wykonanie:

  1. Masło wraz z wodą doprowadzić w garnku do wrzenia. Przesiać do garnka mąkę i kakao. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Ostudzić, dodać 5 jajek, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Ciasto podzielić na 2 porcje. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Jedną porcję wylać na blaszkę, wygładzić i piec w temp. 200C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu studzić chwilę ciasto w zamkniętym piekarniku. Drugą porcję ciasta upiec tak samo jak pierwszą.
  2. 750 ml mleka wlać do garnka, dodać zwykły cukier, cukier waniliowy i masło, zagotować. Jajka zmiksować z mąką tortową i ziemniaczaną. Masę dodać do mleka i gotować aż masa zacznie gęstnieć, jednak należy uważać, by nie zrobiły się grudki.
  3. Gorący krem wylać na upieczony i ostudzony płat ciasta, posypać czekoladą startą na tarce, a następnie przykryć drugim płatem ciasta. Ostudzić, posypać ciasto cukrem pudrem i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym
Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 odpowiedzi na “Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.