Smaki dzieciństwa – z tym kojarzy mi się właśnie kasza manna na mleku z dodatkiem owoców! I mimo, że lat na liczniku coraz więcej, to wciąż uwielbiam jej smak! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu
Kasza manna na mleku – Składniki:
- 2 szklanki mleka – ok. 500 ml
- 4 łyżki kaszy manny – ok. 40 g
- 1 opak. cukru wanilinowego (16 g) lub zwykły cukier
- 1 czubata łyżeczka masła
- szczypta soli do smaku
- dodatki: np. owoce, dżem, miód itd.

Przepis na kaszę manną:
- Z 500 ml zimnego mleka odlać 1/2 szklanki (125 ml) mleka i wsypać do niej kaszę mannę i dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszać kaszkę w szklance.
- Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać również namoczoną wcześniej kaszkę oraz masło, cukier (zwykły lub wanilinowy) i szczyptę soli do smaku. Na średniej mocy palnika doprowadzić mieszankę do zagotowania. W międzyczasie mieszać delikatnie trzepaczką, by nie powstały grudki i gotować całość przez kilka minut do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Po ugotowaniu wyłączyć palnik. Garnuszek z gotową kaszką przykryć pokrywką i odstawić na około 5 minut. W tym czasie kaszka powinna jeszcze nieco napęcznieć i zgęstnieć.
- Następnie przelać kaszkę do miseczek i ozdobić owocami, dżemem, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami. Po lekkim przestudzeniu kaszka także jeszcze zgęstnieje. Smacznego!
Zobacz także inne moje przepisy, np. kulki mocy – to super zdrowa przekąska dla każdego!



Wspaniały deser.