kasza manna
Dla dzieci Śniadania i kolacje Śniadanie

Kasza manna

Kuchnia : Polska | Porcje : 2 porcje

Smaki dzieciństwa – z tym kojarzy mi się właśnie kasza manna na mleku z dodatkiem owoców! I mimo, że lat na liczniku coraz więcej, to wciąż uwielbiam jej smak! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu

Kasza manna na mleku – Składniki:

  • 2 szklanki mleka – ok. 500 ml
  • 4 łyżki kaszy manny – ok. 40 g
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16 g) lub zwykły cukier
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • szczypta soli do smaku
  • dodatki: np. owoce, dżem, miód itd.
kasza manna przepis

Przepis na kaszę manną:

  1. Z 500 ml zimnego mleka odlać 1/2 szklanki (125 ml) mleka i wsypać do niej kaszę mannę i dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszać kaszkę w szklance.
  2. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać również namoczoną wcześniej kaszkę oraz masło, cukier (zwykły lub wanilinowy) i szczyptę soli do smaku. Na średniej mocy palnika doprowadzić mieszankę do zagotowania. W międzyczasie mieszać delikatnie trzepaczką, by nie powstały grudki i gotować całość przez kilka minut do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  3. Po ugotowaniu wyłączyć palnik. Garnuszek z gotową kaszką przykryć pokrywką i odstawić na około 5 minut. W tym czasie kaszka powinna jeszcze nieco napęcznieć i zgęstnieć.
  4. Następnie przelać kaszkę do miseczek i ozdobić owocami, dżemem, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami. Po lekkim przestudzeniu kaszka także jeszcze zgęstnieje. Smacznego!

Zobacz także inne moje przepisy, np. kulki mocy – to super zdrowa przekąska dla każdego!

kaszka manna przepis
przekąski dla dzieci
Rate this post

1 thought on “Kasza manna”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here