Kieszonki z ciasta francuskiego z serem feta i brokułem

Kieszonki francuskie z brokułami i fetą


Brokuły i ser feta zwijane w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska do pracy, do szkoły, czy też na domową imprezę.
Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Jajko 1 żółtko
  • Brokuł 1 brokuł
  • Sól
  • Ser feta 200g

Kieszonki francuskie z brokułami i fetą


Wykonanie:

  1. Brokuł podzielić na różyczki, gotować na parze przez ok. 3-5 minut (ma być nieco twardy).
  2. Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy
  3. Ser feta podzielić na 8 równych części.
  4. Ciasto francuskie, pokroić na 8 prostokątów. Na każdym płacie ciasta położyć kawałek fety oraz brokuły. Najpierw złożyć ze sobą dwa przeciwległe, a następnie pozostałe dwa przeciwległe rogi, tworząc w ten sposób “kieszonki”.
  5. Posmarować przygotowane koperty rozbełtanym żółtkiem.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piec przez ok. 15-20 minut aż ciasto ładnie urośnie i się zarumieni.
  7. Kieszonki z ciasta francuskiego można jeść w ich pierwotnej postaci lub podawać z różnego rodzaju sosami (zobacz: przepisy na sosy ). Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Francuskie kieszonki z fetą i brokułem